Áder János 5 magyar innovációt emlegetett podcastjában

2022.01.10. 13:28

Több, korábban már ismertetett innovációt elevenített fel Kék Bolygó című podcastműsorában Áder János köztársasági elnök, amik már bemutatkoztak a Planet Budapest 2021 elnevezésű rendezvényen is.

Az államfő podcastjének hétfőn megjelent ismétlő adásában korábbi műsorokból hangzottak el részletek, többek között, hogy a világon több ételt dobnak ki, mint amennyiből a nélkülöző emberek jóllakhatnának.

A bemutatott vállalkozások között szerepelt a Munch életmentő applikáció, melyet fiatal egyetemisták hoztak létre abból a célból, hogy megmentsék a jó minőségű élelmiszereket a kidobástól. 

A műsorban felelevenítették a Compocity ökorobotot, ami egy magyar fejlesztésű beltéri komposztáló. Az innováció a körforgásos gazdaság kialakításához igyekszik hozzájárulni.

Az epizódban elhangzott, hogy a robot a folyadékon kívül bármit, így a déligyümölcsöket, a citrusféleségeket, a zöldséget, a gyümölcsöt, de akár a csontot is képes komposztálni.

A műsorban visszatekintettek a hulladékvadász-applikációra is. Ezzel kapcsolatban Áder János megjegyezte, hogy az alapítvány hulladékvadász-kampányának és az applikációnak is az illegális hulladéklerakók feltérképezése, valamint felszámolása a célja.

A teljes adás itt hallgatható meg:

Kék Bolygó - Áder János podcastja · Januári visszaemlékezés I. - #37

 A köztársasági elnökkel készített interjúnk ide kattintva olvasható el.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.