Erik, Alexandra
EUR 385,32 Ft
USD 365,75 Ft
11 °C
23 °C

Márki-Zay Péter szerint a Fidesz megbízásából akar Gattyán az ellenzékkel tárgyalni

2022.01.11. 07:50

„A különböző, az összefogott ellenzékkel szemben indulni készülő pártok általában a Fidesz érdekében lépnek fel” – jelentette ki Márki-Zay Péter arról, hogy Gattyán György milliárdos üzletember felajánlotta segítségét az ellenzéki összefogásnak – saját állítása szerint – a kormányváltás érdekében.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt bár jelezte, hogy örömmel veszik azt, ha a kormányváltást célul kitűző összefogott ellenzéket támogatják, a Magyar Hangnak finoman arra utalt, hogy Gattyán György szerinte a Fidesz embere. 

Ezt konkrétan azonban nem mondta ki. A lapnak azon kérdésére válaszolva, hogy a frissen pártot alapító Gattyán Györgyöt is a Fidesz érdekében fellépő aktorok közé sorolja-e, Márki-Zay azt mondta:

egyértelmű, hogy „ki hová tartozik”.

A hódmezővásárhelyi polgármester erre példaként kiemelte a milliárdos egyik javaslatát, mely szerint az esetleges kormányváltást követően azonnali 10 százalékos alapbéremelést kell végrehajtani az állami közoktatásban dolgozók részére, a jelenlegi egyházi támogatások terhére.

Csakhogy Márki-Zay ezt feszültségkeltésként értelmezi, béremelés ugyanis szerinte nem történhet az egyházi intézmények kárára. Mint mondta, az ellenzék közös programja a szektorsemleges finanszírozásra épül.

Gattyán György az Indexnek adott interjújában is a közigazgatás digitális fejlesztését emelte ki, mint fő csapásirány politikai elképzeléseiben. Ez Márki-Zay szerint egyezik is az ellenzék céljaival, de ennek ellenére azt a gyanút fogalmazta meg a Magyar Hangnak, hogy – bár a milliárdos pont az együttműködést szorgalmazta nyílt levelében – Gattyán pártja más, az összefogással szemben készülni induló tömörüléshez hasonlóan az ellenzéki szavazók elbizonytalanítását és megosztását szolgálja.

Gattyán Györgyről Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke is kifejtette a véleményét az ATV műsorában, erről itt olvashat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét