„Remélem, senki nem veszi telefonra” – folytatódik a roma önkormányzat körüli botrány

DSZZS20161221001
2022.01.14. 09:00 Módosítva: 2022.01.14. 09:01
Újabb hangfelvétel került a Népszava birtokába az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egy zárt körben tartott rendezvényéről. Sztojka Attila helyett ezúttal Farkas Félix parlamenti szószóló lelkesítette a Lungo Drom tagjait, az együttműködésért és a toborzásért cserébe pedig havi 200 ezer forintos pénzjutalmat is ígért.

A lap emlékeztet: Sztojka Attila kormánybiztos december 7-én jelentette be a Roma Közéleti Akadémia megalakítását, amelynek révén „egy országos hálózatként működő, 400 fős közéleti-kulturális-közösségi bázis” jön létre. Az újabb hangfelvétel szerint ugyanezen a napon Farkas Félix parlamenti szószóló arról beszélt, hogy

akár milliárdos nagyságrendű visszafizetési kötelezettsége is lehet az országos önkormányzatnak. Zárolhatják az ORÖ számláját, akkor pedig a képviselők se kapnak tiszteletdíjat.

Kiderült azonban, hogy a problémákra van megoldás, ez pedig nem más, mint a Roma Közéleti Akadémia. Az ezzel kapcsolatos részleteket már annak a nonprofit kft.-nek az ügyvezető igazgatója ismertette, aki megbízóként szerepel az ügyletben.

Tájékoztatása szerint Zalaszentlászlón nyolc hónapig tartó, online oktatással kiegészített képzési program indul, ennek keretében 20 fős csoportokban összesen 400-an részesülnek kommunikációs tréningben.

Az ORÖ jelen lévő képviselői – derült ki – azért kapnak havi bruttó 200 ezer forintos szerződést, hogy jelentkezőket gyűjtsenek a képzésre.

Önöknek semmit nem kell igazából tenni, a szerződést megkötni, és utána mindenkinek a saját területén kommunikációs tréningre buzdítani az embereket

– mondta az ügyvezető igazgató, aki hozzátette azt is, hogy a szerződés 2022. augusztus végéig szól, de határozott szándék van arra, hogy „ez meghosszabbításra kerüljön”.

A hangfelvételen a képviselők reakciói is hallhatók, egyikük például arról beszélt, hogy szerinte harminc körzetben a Lungo Drom fogja eldönteni, melyik jelölt nyer.

Meg kell kérni a Fidesztől az árát!

– jelentette ki az egyik képviselő, akivel mások is egyetértettek, míg az egyik tag csak annyit mondott: „Remélem, senki nem veszi telefonra”.

Mint arról korábban beszámoltunk, január elején robbant ki a Sztojka Attila körüli botrány közvetlenül azután, hogy a Népszava birtokába jutottak olyan hangfelvételek, amelyeken a romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója szerződéseket ígért a „körön belül lévő” roma képviselőknek. A Lungo Drom ORÖ-s tagjainak többek közt azt mondta:

  • „Mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.”
  • „Nem az a cél, hogy rosszul járjatok. Idáig, aki ebbe a körbe beült, szerintem rosszul nem jár.”
  • „Van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti.”

Az ügyre reagálva Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón elmondta: nem vizsgálják a dolgot, ugyanis nem hallották a felvételt. Azt ugyanakkor támogatják, hogy a Belügyminisztérium csak olyanokat alkalmazzon, akiknek nincs priusza.

(Borítókép: Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése 2016. december 21-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)