Ivó, Milán
EUR 384,77 Ft
USD 362,92 Ft
5 °C
26 °C

Harminc éve történt az első szívátültetés Magyarországon

C BAL19920113074
2022.01.14. 11:09

Magyarországon harminc éve, 1992. január 3-án itt hajtották végre az első szívtranszplantációt. A műtétet Szabó Zoltán, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának akkori igazgatója vezette. A műtétet még abban az évben három további transzplantáció követte.

A Semmelweis Egyetem szerint azóta már 643 ilyen műtétet hajtottak végre a Semmelweis klinikáján. A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla elmondta:

Az elmúlt 30 év alatt több állomáson keresztül eljutottunk oda, hogy Európa egyik vezető szívtranszplantációs centrumává vált a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika.

Hozzátette, hogy minden lépésnek megvolt a maga kulcsmomentuma, és kiemelten fontos volt az első ilyen beavatkozás, amelyet Szabó Zoltán vezetett. Az általa végzett úttörő munka nélkül nem lennének meg azok az eredményeink, amikre ma büszkék lehetünk – fogalmazott Merkely Béla.

A rektor kiemelte: a szívtranszplantációs program szempontjából fontos lépés, hogy 2012-től már egy egységes klinikán zajlik a beavatkozás, és megalakult a transzplantációs intenzív osztály, ami kifejezetten a műszívkezelések és a szívátültetések célját szolgálja. A műtéti aktivitás növelésében fontos lépés volt 2013-ban az Eurotransplanthoz való csatlakozás, valamint a műszívprogram elindítása is – részletezte a Semmelweis egyetem rektora.

(Borítókép: Az 1-es számú műtő a Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinikáján, ahol 1992. január 3-án a 28 éves Schwarz Sándoron végrehajtották az első magyar szívátültetési műtétet. Fotó: Balogh P. László / MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás