A durva szelet éjjeli mínuszok és havazás váltja

DEBRE20220110001
2022.01.18. 16:31
Kedden döntően derült, gyengén felhős, csapadékmentes lesz az idő, az északkeleti megyékben csökkenni kezd a felhőzet. Éjszaka foltokban köd képződik, amely fel is oszlik a reggeli órákban.

Szerdán is túlnyomóan derült idő várható, majd a kora esti óráktól a Tiszántúlon megvastagszik a fátyolfelhőzet. Az északnyugati szél többfelé lesz élénk, erős, délutántól mérséklődik a légmozgás, szerdán már csak a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon lehetnek élénk lökések – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 3 fok között várható,

de a fagyzugokban több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 2 és 7 fok között valószínű.

Csütörtökön hajnalra helyenként párássá válhat a levegő, foltokban köd is képződhet. Egy hidegfront vastagabb, összefüggőbb felhőzete vonul át felettünk északnyugat–délkelet irányban, mögötte felhőátvonulásokra számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. A front mentén több helyen eshet, mögötte záporos csapadék valószínű:

az esőt egyre inkább havas eső, havazás váltja fel.

A délnyugati, majd az északnyugati, nyugati szél főleg az északi országrészben megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Hajnalban 0, mínusz 8, a kora délutáni órákban 1, 8 fokot olvashatunk le a hőmérőkről.

Pénteken felhőátvonulásokra számíthatunk az ország nagyobb részén hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Helyenként előfordulhat hózápor. Sokfelé erős, néhol viharos lökések kísérik az északnyugati, nyugati szelet. Hajnalban jobbára mínusz 2, mínusz 8 fokot mérhetünk, de a szélcsendes, fagyzugos részeken hidegebb is lehet. Délutánra 0 és 4 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton közepesen, időszakosan erősebben felhős idő valószínű. Elszórtan, nagyobb eséllyel a nyugati tájakon valószínű főként havazás, hózápor. Az északnyugati szelet több helyen erős lökések kísérhetik. Hajnalban többnyire mínusz 2, mínusz 8 fok várható, de a szélcsendes, fagyzugos részeken hidegebb is lehet. Délután jobbára mínusz 2, 4 fokot regisztrálhatunk.

Vasárnap Nyugat felé haladva felhősebb idő valószínű, illetve havazás, havas eső is arrafelé fordulhat elő nagyobb eséllyel. Az északias szél megélénkül, helyenként megerősödik. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 1 és mínusz 8 fok között várható, de a kevésbé felhős, szélcsendes tájakon hidegebb lehet. A maximum többnyire mínusz 2 és 4 fok között valószínű.

(Borítókép: Behavazott deres fák mellett halad az úton egy autó Debrecen térségében 2022. január 10-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla