Ivó, Milán
EUR 383,16 Ft
USD 365,11 Ft
6 °C
26 °C

Sarkvidéki hidegre figyelmeztetnek, mínusz 17 fok is lehet hajnalban

BJASZ20200116001
2022.01.23. 17:18

Vasárnap este a Nyugat-Dunántúlon felhős maradhat az ég, de hétfő hajnalig ott is fokozatosan megszűnik a havazás. Az ország többi részén kiderül az ég – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az északi, északkeleti szelet főként a Tiszántúlon kísérhetik élénk lökések. Hajnalra általában mínusz 10 és mínusz 5 fok közé hűl le a levegő, de a derült, hóval fedett tájakon akár mínusz 17 fokig is visszaeshet a hőmérséklet.

hajnal
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Hétfő reggel túlnyomóan derült, napos idő várható, a legtöbb helyen csapadék nélkül. A nyugati határ közelében lehetnek erősen felhős vagy borult területek, ahol délelőtt még havazhat, de délután ott is kiderül az ég, és ezzel együtt a csapadék is megszűnik. A szél mérsékelt marad, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 1 fok között alakul, de az északkeli határnál ennél hidegebb is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint az ország délnyugati területein a csapadékhajlam előreláthatólag éjszaka csökkenni kezd. Hajnalig, reggelig akár 3 centiméter friss hóréteg is kialakulhat, de Győr-Moson-Sopron nyugati határán, illetve Vas, Zala megyék nyugati harmadán akár 4-7 centimétert is meghaladó vastagságú hólepel képződhet. Estétől fokozatosan mérséklődik a légáramlás. Hétfőn napközben azonban kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási esemény már nem valószínű.

Mi vár ránk a jövő héten?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint napos, de hideg idővel kezdődik a jövő hét. Helyenként mínusz 15 fok alá csökken a hőmérséklet, és többfelé napközben is mínuszok lesznek. A következő napokban mérséklődik a hideg, viszont jellemzően borús lesz az ég.

Hétfőn a nyugati határ közelében délelőtt még havazhat, de délután ott is kiderül az ég, ezzel együtt a csapadék is megszűnik. Máshol jellemzően száraz, napos idő várható. Hajnalra általában mínusz 10 és mínusz 5 fok közé hűl le a levegő, de a derült, hóval fedett tájakon akár mínusz 17 fok is lehet. Napközben mínusz 1 és plusz 1 fok közötti értékeket mérhetnek, de az északkeli határnál hidegebb is lehet.

A keddi előrejelzés szerint észak, északnyugat felől szakadozott felhőzet húzódik az ország fölé. A déli megyékben még több órára kisüt a nap, majd ott is megnövekszik a felhőzet. Számottevő mennyiségű csapadék azonban nem valószínű, legfeljebb helyenként számíthatunk hószállingózásra. Este nyugaton havas eső, ónos eső sem kizárt. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 12 és mínusz 3 fok között várható, de a kevésbé felhős, szélcsendes, hóval borított vidékeken mínusz 15 foknál hidegebb is lehet. A csúcsértékek mínusz 5 és plusz 4 fok között alakulnak.

Szerdán északkeleten, keleten néhol lehet hószállingózás, kisebb havazás, a Dunántúlon havas eső. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 1 fok között várható, de a kevésbé felhős, szélcsendes, havas tájakon ennél hidegebb lesz. A maximumok többnyire plusz 1 és 6 fok között alakulnak, északkeleten azonban néhol gyengén fagyhat napközben is.

Csütörtökön a kevésbé felhős, szélcsendes tájakon hajnalban zúzmarás ködfoltok képződhetnek. Északon, északkeleten helyenként előfordulhat havazás, havas eső. A szél időnként megélénkül, néhol meg is erősödik. A hőmérséklet hajnalban általában mínusz 6 és plusz 1 fok között várható, de a kevésbé felhős, szélcsendes, havas vidékeken ennél hidegebb is lehet. A csúcsértékek 0 és plusz 7 fok között várhatók.

Pénteken erősen megnövekszik a felhőzet. A szél megerősödhet, és elszórtan csapadék is várható. Hajnalban mínusz 5 és plusz 2, délután plusz 2 és 7 fok közötti értékeket mérhetnek.

Szombaton felhős, borús lesz az ég, és helyenként havas eső, havazás is várható. Erős széllökések is lehetnek. A minimumok mínusz 5 és plusz 2, a maximumok plusz 1 és 7 fok között alakulnak.

Vasárnap többfelé várható eső, havas eső, havazás, az átmeneti részeken ónos eső is. Kelet felé haladva növekszik a havazás esélye. Több helyen lesz erős a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és plusz 1, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 6 fok között várható.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek