Kezdődik a nagy játékellenőrzés a családok védelme érdekében

2022.01.28. 11:33

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt játékvizsgálat február elején veszi kezdetét. A célja, hogy laboratóriumi és hatósági ellenőrzésekkel kiszűrjék a veszélyes termékeket, ezzel megvédjék a családokat.

Minden évben ellenőrzik  A   hagyományos üzletek és az online áruházak kínálatát.

  • A sérülések megelőzése érdekében a kockázatos szerkezeti kialakítású termékeket mechanikai,
  • az egészségkárosító hatású összetételűeket pedig kémiai vizsgálatokkal szűrik ki.

A szakemberek a mintavételezésnél kifejezetten keresik a termékbiztonság szempontjából gyanúra okot adó tulajdonságokat, így például a könnyen leváló, apró alkatrészeket tartalmazó vagy az előírásoktól eltérő méretű árucikkeket gyűjtik be laborvizsgálatra.

Az ellenőrzések középpontjában 2022-ben az otthoni használatra készült kültéri játékok (hinták, csúszdák), a műanyag babák és fürdőjátékok, valamint a megengedettnél nagyobb hangerejű akusztikus játékok állnak.

Az elmúlt évben összesen 83 féle játék – farsangi jelmezek, álarcok, játék babák, sípoló, villogó és világító játékok, a három év alattiaknak szánt építőjátékok, homokozókészletek – jutott laboratóriumi ellenőrzésig, és

37 termék bukott meg a vizsgálatokon.

Volt, amelyika határérték feletti egészségkárosító lágyítószer-tartalom, az ütés vagy leejtés hatására kiszabaduló gombelemek által okozott fulladásveszély miatt. Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elárulta, amellett hogy több terméket is kivontak a forgalomból,tavaly harminc típust visszahívtak a vásárlóktól a súlyos kockázatok miatt. A veszélyes játékok leggyakrabban a filléres vegyeskereskedésekből kerülnek elő, az ilyen helyeken mintavételezett portékák kétharmada problémás, míg az ellenőrökaz internetes próbavásárlásoknál 2021-ben egyetlen kockázatos terméket sem találtak.

(MTI)