Eszter, Eliza
EUR 382,95 Ft
USD 356,47 Ft
14 °C
24 °C

A kanyaróhoz hasonlította az omikron fertőzőképességét Galgóczi Ágnes

D SOS20211215007
2022.01.28. 17:45
Míg a koronavírus vuhani változatának terjedésekor egy fertőzött két-három másikat fertőzött meg, az omikronnál 15-18 embernek adja át a vírust – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője az RTL Klub reggeli műsorában.

Az osztályvezető arra reagálva beszélt a fertőzőképességről, hogy a fertőzöttek száma negyven százalékkal megugrott Magyarországon. Mint mondta, lassan eljutunk odáig, ami a kanyarót jellemzi. Hozzátette: mindenütt ilyen sebességgel terjed a vírus, ugyanakkor úgy tűnik, hogy sokkal enyhébb lefolyású megbetegedést okoz.

Meglátása szerint mindenkit megfertőz az omikron-variáns, ám azt nem lehet előre megjósolni, hogy tünetmentes fertőzésen fog-e átesni – számol be a csatorna.

Akinél enyhe tünetekkel, otthon zajlik le a fertőzés, tüneti szerekkel – például lázcsillapítóval, vitaminokkal – enyhítheti a tüneteit. Ha súlyosbodnak, szükség lehet néhánynapos kórházi kezelésre

– fogalmazott Galgóczi Ágnes, hozzátéve, hogy az omikron esetében jelentősen lerövidült a kórházi kezelés hossza, ebből adódóan bizonyos szempontból csökken az egészségügyi rendszer leterheltsége. Azt is leszögezte az osztályvezető, hogy a vírus nagyon változékony; ha jön egy következő variáns, arra is fogékonyak leszünk, újabb és újabb járványhullámok jöhetnek, de ezeknek a mértéke vagy az, hogy ezzel hogyan fogunk tudni együtt élni, változhat – vélekedett Galgóczi Ágnes.

Mint megírtuk, egy nap alatt 17 869 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Magyarországon, az aktív betegek száma 225 801. Jelenleg 3463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 145-en vannak lélegeztetőgépen. Meghalt 78 beteg, a járvány következtében elhunytak száma így 41 229 főre emelkedett.

(Borítókép: Galgóczi Ágnes 2021. december 15-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla