Melegfronti csapadékzóna érkezik, havazásra és viharos szélre figyelmeztetnek

D ATI20210406006
2022.02.01. 17:15

Kedd este tovább növekszik a felhőzet, legkésőbb a késő esti, éjféli órákban a Tiszántúlon is beborul az ég, miközben északnyugat felől szakadozni kezd a felhőzet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

A jelentés szerint csapadékzóna érkezik Magyarországra, többfelé várható havazás, majd később a Tiszántúl kivételével egyre inkább havas eső, eső. Keleten reggelig néhány centiméternyi friss hó hullhat. A szél késő estétől többfelé megélénkül, olykor megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 2 fok között alakul, de az eleinte kevésbé szeles, derült északkeleti részeken hidegebb is lehet.

hajnal
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szerda délelőtt a Tiszántúlon még erősen felhős lesz az ég, majd ott is felhőátvonulások várhatók többórás napsütéssel. Elszórtan zápor, hózápor kialakulhat, néhol az ég is megdörrenhet. Az éjszaka kialakult hóréteg a legtöbb helyen gyorsan olvadni fog.

A szél megerősödik, a Dunántúlon és a Duna–Tisza közén viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között várható, de keleten ennél hidegebb is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint kedden késő estétől északnyugat felől egy melegfronti csapadékzóna vonul át az országon. Ebből kezdetben még az ország északi, északkeleti területein havazás várható, amit a keleti tájak kivételével egyre inkább havas eső, eső vált fel.

Általában maximum öt centiméteres tapadó hóréteg kialakulása valószínű, de a Dunántúl északkeleti részén, a Dunakanyar tágabb térségében akár ezt meghaladó mennyiség is hullhat. Keleten, kiemelten Szabolcs megye keleti felén szerda reggelig öt centimétert meghaladó friss hóréteg kialakulására kell számítani. A havazás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben szerdára Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére.

havazás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szerdán napközben az északnyugatira forduló szelet a keleti, északkeleti megyék kivételével nagy területen kísérhetik viharos lökések, amelyek általában az óránként 65-85 kilométeres sebességet is elérhetik. A Balaton térségében azonban ennél erősebb lökések is lehetnek. A szél az esti órákra veszít az erejéből. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára elsőfokú figyelmeztető jelzést adott ki az ország középső és nyugati megyéire.

szelecske
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

(Borítókép:  Balázs Attila / MTI)