Egyre jobb a hangulat, kevésbé félünk, hogy elveszítjük az állásunkat

HUS 6968
2022.02.01. 11:41
Egy kutatásból kiderült, hogy fokozatosan stabilizálódik a hazai munkapiac; az emberek egyre biztonságosabban érzik magukat a jelenlegi munkahelyükön, azonban a helyzet nem ilyen fényes hosszabb távra vetítve, és a jövedelempótló biztosításokra is nőtt az igény a járvány alatt.

A másfél évvel ezelőtti időszakhoz képest már érezhetően kevésbé aggódnak a hazai munkavállalók a jelenlegi állásuk elvesztése miatt – derült ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.

A közel két éve tartó járvány negyedik hulláma idején készített felmérésben a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 71 pontos értéket vett fel 2021 utolsó negyedévében, ami 2020 és 2019 hasonló időszakához képest 1-2 pontos emelkedést jelent.

Általánosságban megállapítható, hogy fokozatosan stabilizálódik a hazai munkavállalók hangulata.

A negyedéves jelentésből ugyanis kiderült, hogy a megelőző évi adatokkal összevetve optimistábbak a magyar munkavállalók a munkahelyük fennmaradását tekintve. Ezenfelül az előző negyedévhez hasonlóan korábban még sosem voltak ennyire bizakodóak abban a munkavállalók, hogy könnyen találnának maguknak új állást. 

Az év végi adatok megerősítik a nyáron elindult pozitív irányú tendenciát, és az előző évhez képest egy optimistább helyzetképről árulkodik arra vonatkozóan, hogy a dolgozók hogyan ítélik meg a saját helyzetüket

– mondta el Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif Biztosító vezérigazgatója.

A válaszadók 34 százaléka szerint könnyen, 19 százaléka pedig nagyon könnyen találna új, a képzettségének megfelelő munkát, amennyiben esetleg elveszítené az állását. Azonban hosszabb távlatra vetítve rosszabb a helyzet, mint korábban: csökkent azoknak az aránya, akik több mint öt évre látják biztosnak az állásukat. 

A felmérésből az is kiderült, hogy egyre többen készek munkát váltani: a korábbi negyedévhez képest 3 ponttal, az előző évhez képest pedig 2 ponttal csökkent a jelenlegi munkahely megtartása iránt érzett motiváció. Ez azt is mutathatja, hogy bár a munkavállalók kevésbé aggódnak a munkahelyük miatt, az optimizmusuk még jócskán elmarad a válság előtti időszakhoz képest.

A többek között egészségkárosodás, keresőképtelenség vagy munkanélküliség által okozott jövedelemveszteség esetén az emberek 70 százaléka fordulhat valamilyen külső segítséghez:

Nőtt az igény a jövedelempótló biztosításokra a korlátozások alatt.

Ezen belül hitelfedezeti vagy jövedelembiztosítással a megkérdezettek 18 százaléka rendelkezett, ők a megtakarításaikból az átlagosnál rövidebb időt tudnának átvészelni. Kiss Márk István szerint a munkavállalók egyre nagyobb hányada realizálja, hogy jövedelemkiesés esetén nincs elegendő pénzügyi tartaléka a szokásos kiadások és a hiteltörlesztés fedezetére.

(Borítókép: Huszti István / Index)