A Fővárosi Ítélőtábla szerint lehet pedofilnak nevezni a Meseország mindenkié kiadóját

2022.02.02. 20:47 Módosítva: 2022.02.02. 20:47

Helyreigazítás:  A 2022. február 2. napján megjelent „A Fővárosi Ítélőtábla szerint lehet pedofilnak nevezni a Meseország mindenkié kiadóját” című közleményünkben azt a valós tényt, miszerint a döntés szóbeli indokolása során a kereset tárgyává tett cikkben írtak és a sérelmezett újságírói vélemény ismertetésre kerültek, abban a hamis színben tüntettük fel, mintha a másodfokú bíróság a döntését arra alapította volna, hogy a miniszterelnök is kapcsolatot lát a homoszexualitás és a pedofília között, illetve hogy a pedofíliához hasonlóan ez a könyv is bántja a gyerekeket."

A Fővárosi Ítélőtábla keddi ítélete szerint nem sértette meg a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét az a Magyar Nemzetben megjelent írás, amelyben pedofilnak nevezték őket.

Cikkünk eredeti szövege: Az egyesület a Meseország mindenkié című mesekönyv kiadójaként, valamint a kiadást követő,  Dúró Dóra-féle könyvdarálós akció által vált ismertté. A könyvről Orbán Viktor is szót ejtett 2020. október 3-i Kossuth rádiós interjújában. Ezután nem sokkal, október 12-én jelent meg Németh György írása a Magyar Nemzetben, amelyben az állt: 

A Meseország mindenkié című könyvet a pedofíliához, a Labrisz Leszbikus Egyesületet pedig egy pedofil szervezethez hasonlóan kell megítélnünk. Mert végül is erről van szó.

Az egyesület erre válaszul a Magyar Helsinki Bizottság segítségével beperelte a Magyar Nemzet kiadóját. A pert első fokon még az egyesület nyerte meg tavaly novemberben, a kiadó azonban megfellebbezte a döntést.

Kedden, a másodfokú eljárásban a Fővárosi Ítélőtábla már másfajta ítéletet hirdetett ki. A Magyar Helsinki Bizottság szerint ennek szóbeli indoklásában az állt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is kapcsolatot lát a homoszexualitás és a pedofília között (erről a kormányfő január közepén is beszélt egy rádióinterjúban), és a Magyar Nemzet cikkében mindössze erre vonatkozóan soroltak fel tudományos bizonyítékokat.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint ez a bírói indoklás azért nem megfelelő, mert a kormányfő interjújának szövege egyáltalán nem volt a per tárgya. Hozzátették: ezenkívül az állt még a bírói indoklásban, hogy a bírói tanács szerint a pedofíliához hasonlóan ez a könyv is bántja a gyerekeket, ezért a párhuzam nem sértő (az, hogy a könyv miként bántja a gyereket, nem derült ki). 

Rédai Dorottya, a Labrisz Leszbikus Egyesületet ügyvivője úgy értékelte az ítéletet: a pedofil bűncselekmények nagy része családon belül, heteroszexuális felnőttek által történik, és „a bíróság mai ítélete felmentést és biztatást ad ennek az aljas, manipulatív hazugságnak és ezeknek az elkövetőknek”. Fazekas Tamás, a Helsinki Bizottság ügyvédje mindeközben azt mondta: „Nehéz nem látni az összefüggést a mai ítélet és az április 3-i homofób népszavazás között”, majd megjegyezte azt is, hogy a Fővárosi Ítélőtábla ítélkezési színvonala a mostanihoz hasonló tárgyú ügyekben látványosan zuhant az utóbbi időben.

A Labrisz Leszbikus Egyesület az ítéletre reagálva bejelentette, hogy a Magyar Helsinki Bizottsággal együtt felülvizsgálati eljárást kezdeményeznek a bíróságon.

A Fővárosi Ítélőtábla honlapján mindeközben azt írták: „Az alperes újságírója közérdekű ügyben kifejtett, jelentős társadalmi vitát kiváltó témakörhöz kapcsolódóan értékítéletet fogalmazott meg, kétségtelenül túlzó és provokatív módon, ugyanakkor az írásból kitűnik, hogy milyen logika mentén, milyen célkitűzéssel és milyen indokok alapján került sor az álláspontjának közlésére”.

Figyelemmel arra, hogy a sérelmezett közlés közügyek vitatása során hangzott el, a felperes közszereplő, ekként tűrési kötelezettsége fokozott, a kifogásolt összehasonlítás olyan értékítélet, amely nem lépte túl a szabad véleménynyilvánításhoz való jog kereteit

– tették hozzá. Közleményükben azt írták még, hogy „A figyelemfelkeltés érdekében a sajtó számára az erős, provokatív közlések megfogalmazása is megengedett a közügyek vitája során”.

(via helsinki.hu)