Le kellene szállnia az ellenzéknek a ruszofóbia sánta lováról!

2022.02.03. 10:06
Krausz Tamás történész, Oroszország-szakértő alaposan megtervezettnek tartja a Putyin–Orbán-találkozót. A professzor szerint ideje volna feladni a „jó Nyugat és a gonosz Kelet” kultúrrasszista történelemszemléletét.

„Sajnos a magyar ellenzék bizonyos tagjai is felültek a ruszofóbia sánta lovára” – állapította meg a professzor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában tegnap este, aki szerint Orbán Viktornak is van egy ruszofób emlékezetpolitikája, de a gazdaságpolitikája Oroszországgal teljesen normális mederben zajlik.

Ha Magyarország nem rendezné az energiapolitikai kapcsolatait az orosz féllel, az kóklerség és kalandorság volna. Ez a találkozó a létező szerződések megerősítése mellett Paksról és egymás politikai támogatásáról is szólt a kampány időszakában. Orbán ezzel tudja demonstrálni, hogy ő egy autonóm politikus, akivel a világ nagyhatalmainak vezetői is szóba állnak

– mondta a professzor, aki úgy látja, hogy nem a gázszállításról szóló megállapodást kellene bírálnia az ellenzéknek, hanem a kormány inflációs politikáját.

A történész szerint a tárgyalásnak nincs alternatívája: „Háború van, vagy tárgyalás!” A békemissziót Krausz túl nagy szónak tartja, ennek a találkozónak megítélése szerint nem volt akkora jelentősége, ahogyan azt prezentálták.

A CNN propaganda-szemüvegén keresztül nem szabad nézni az orosz politikát. Ha pedig a térképre nézünk, akkor azt láthatjuk, hogy 1990 óta nem Oroszország megy nyugatra, hanem a NATO megy keletre. Az oroszoknak előbb-utóbb biztonsági garanciák kellenek

– fejtette ki álláspontját a történészprofesszor, aki egyszerűen nem hisz abban, hogy az oroszok meg akarják támadni Ukrajnát, mert annak nem lenne semmi értelme a megítélése szerint. „A rossz béke is jobb, mint a jó háború, ezt ajánlom az ellenzék figyelmébe is” – zárta gondolatait Krausz Tamás.