2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

A baloldal szerint még tovább csúszhat a paksi bővítés

Image from iOS (6)
2022.02.03. 08:57
Az LMP szerint újabb fél évet csúszhat a Paks II. beruházás, így legkorábban májusban indulhat az építkezés. A magát Magyarország Zöld Pártjaként definiáló szervezet szerint ismét bebizonyosodott, hogy az orosz fél megbízhatatlan partner, az ebből fakadó veszteséget pedig Magyarországnak kell megfizetnie.

Keresztes László Lóránt volt a vendége az ATV Egyenes beszéd című műsorának szerda este. Az LMP frakcióvezetője szerint jelentős dolgok történtek Moszkvában, de nem pozitív értelemben. Orbán Viktor kijelentését, amelyben azt állította, hogy a Paks II. projekt ragyogóan halad, az ellenzéki képviselő hatalmas hazugságnak nevezte.

Az orosz tervdokumentáció tartalmilag és minőségileg sem megfelelő. Ha pedig politikai alkudozás tárgyává kívánják tenni a nukleáris biztonság kérdését, az egyenesen hajmeresztő. Ezért is javasoltuk a nemzetbiztonsági bizottság összehívását, hiszen pontosan tudjuk, hogy mekkora orosz nyomás nehezedik a kormányra a bővítés kapcsán

– jegyezte meg Keresztes László Lóránt.

Az Országos Atomenergia Hivatal tavaly szeptemberben az engedélyeket nem minősítette kiadhatónak a Roszatom által kiadott dokumentumok ismeretében. Az LMP frakcióvezetője szerint Süli János miniszter félretájékoztatta a közvéleményt, amikor azt állította, hogy év elejére várható a létesítési engedély.

Ehhez képest Szijjártó Péter elismerte, hogy nem is adtak be minden kérvényt. Az is megdöbbentő, hogy a két miniszter, Palkovics László és Süli János között egyfajta politikai háború kezdődött, ami azzal végződött, hogy utóbbit látványosan félreállították. Ez megint csak arra utal, hogy egy ilyen súlyú ügyet politikai kérdésként kezelnek, ami elfogadhatatlan. Itt csakis a magyar emberek biztonsága és érdeke lehetne szempont

– mondta az LMP politikusa, aki úgy látja, hogy érdemi munka még nem történt Paks II. kapcsán, holott százmilliárd forint felett jár a beruházás összege.

Felmondható Paks II.

Keresztes László Lóránt szerint a kormányváltást követően felmondható lesz a Paks II. projekt az orosz fél nemteljesítése okán. Az ellenzéki politikus megjegyezte: több mint hat év csúszás után egyértelművé vált, hogy az oroszok nem képesek a szabványoknak megfelelő engedélyezési dokumentációt elkészíteni.

Ennek a megállapítása a magyar kormány felelőssége lett volna. Orbán Viktornak pedig azt kellett volna most Moszkvában bejelentenie, hogy felmondja ezt a megállapodást

– jegyezte meg az LMP politikusa, aki úgy gondolja, a kormány csak húzza az időt a választás előtt, hogy ez a botrány már ne derüljön ki.

Az oroszok alkalmatlansága miatt itt már kötbérigényt kellene érvényesítenie egy felelős magyar kormánynak, és felmondania a projektet, hogy a veszteségeket minimalizálják

– tette hozzá Keresztes László Lóránt, akinek a számításai szerint a beruházás hatéves csúszásban van. Ugyanez a helyzet egy hasonló finnországi orosz projektnél is, ami viszont jóval transzparensebb a paksi beruházásnál. 

A Direkt36 Keresztes László Lóránt nyilatkozata előtt írta meg azt, hogy súlyos szakmai hiányosságok merültek fel a paksi bővítésre készült orosz tervekkel kapcsolatban, és emiatt az engedélyezési eljárás súlyos kormányzaton belüli konfliktust okozott Palkovics László és Süli János között. A lap szerint az Országos Atomenergia Hivatal számos komoly hibát talált az engedélykérelemben a Süli János vezette tárca szándékai ellenére. 

(Borítókép: Keresztes László Lóránt 2018-ban. Fotó: Huszti István / Index)