Több mint 30 embernek ígért víztisztító készüléket a csaló

2022.02.04. 11:38

Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki 2020 őszétől egy év alatt városszerte több embertől vett át pénzt víztisztító berendezésre, noha azok beszerelése sosem állt szándékában – írja sajtóközleményében a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

A férfi a vádirat szerint azzal keresett fel embereket a lakásukon, hogy a vízközmű-szolgáltató munkatársa. A sértetteket hamisan arról tájékoztatta, hogy a szegedi víz rossz minősége miatt kötelező lesz minden háztartásban víztisztító gép beszerelése. Ezután felajánlotta, hogy ha előlegként számára a berendezés telepítési és anyagköltségeit a helyszínen kifizetik, úgy 50 százalékos kedvezményt biztosít részükre a gép árából. A komolyság látszata érdekében, valamint hogy a sértettek bizalmát elnyerje, a férfi egy korábbi munkahelyéről származó megrendelőlapokat töltött ki, és a sértetteknek e cég nevében bevételi bizonylatokat is adott az átvett pénzről.

A férfinak 30 személy adott át esetenként 6 ezer és 63 ezer forint közötti összeget. A sértettek harmada időskorú volt. Azonban ketten gyanút fogtak, és nem adtak át pénzt, egyikük még a rendőrséget is kihívta. A csaló által okozott kár meghaladja a 600 ezer forintot.

A járási ügyészség a férfit a sértettek száma és a nekik okozott kár nagysága szerint minősülő, üzletszerűen elkövetett csalással, valamint 30 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja.

A vádemeléskor letartóztatásban lévő férfi bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság hoz döntést.