Többen fogadnak örökbe kutyát, de az idős állatok gyakran magukra maradnak

2022.02.07. 16:37 Módosítva: 2022.02.07. 16:40
Egy friss felmérés szerint egyre több magyar fogad örökbe kutyát, azonban az idősebb jószágok sokszor továbbra is magukra maradnak.

A Mars és az Ipsos MORI legfrissebb felmérése nyolc országban (Ausztria, Belgium, Dánia, Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Svédország és Románia) tanulmányozta a kisállattartó háztartásokat, amiből kiderült:

hazánkban és Romániában nőtt a legnagyobb mértékben a kisállattartók száma.

A kisállatok tartása és a menhelyi örökbefogadás jelentősen megnőtt a járvány alatt: 2020 márciusa óta átlagosan csaknem 17 százalékkal növekedett a kutyatartók száma. A felmérés rávilágított arra a problémára is, hogy az új állattartók leginkább kölyök- vagy fiatal kutyákat fogadnak örökbe:

 2021. március óta az új kutyatartók majdnem kétharmada fiatal négylábút fogadott örökbe.

Ez a menhelyek számára nagy kihívást jelent, ugyanis a hozzájuk kerülő állatok nagy része már nem fiatal, így sok idősebb jószág akár az egész életét állatotthonban tölti. 

A menhelyek tapasztalatai azt mutatják, hogy a középkorú és az idősebb emberek – a fiatalokkal ellentétben – nyitottabbak a korosabb kutyák örökbefogadására. Ezt az idősebb kutyák alacsonyabb mozgásigénye magyarázhatja. 

(via Napi.hu