Az elmúlt 120 év egyik legszárazabb januárján vagyunk túl

2022.02.08. 12:33

Az ötödik legszárazabb volt az idei január az 1901 óta vezetett mérések között – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A jelenlegi előzetes adatok szerint a januári középhőmérséklet országos átlaga 0,53 fok volt. Ez 1,1 fokkal magasabb az 1991–2020-as átlagnál, de nem kimagasló, így 1901 óta csak a 28. legenyhébbnek tekinthető a hónap.

A csapadék országos átlaga az előzetes adatok szerint 9 milliméter, amivel jelenleg az idei január az ötödik legszárazabb 1901 óta. A kis mennyiségű csapadék elsődleges oka, hogy a hónap szinte egészében északnyugatias, nyugatias áramlás alakította az ország időjárását.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ha érkeztek is időjárási frontok Magyarország fölé, akkor nem kísérte őket érdemi mennyiségű csapadék. Elsősorban a Dél-Dunántúl–Északi-középhegység-tengely mentén hullott minimális mennyiségű csapadék, de a nyugat-dunántúli és a tiszántúli 10–25 milliméternyi sem számít soknak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által vezetett sorban az 1964-es január szerepel az első helyen. Akkor az országos csapadékátlag mindössze 2,2 milliméternyi volt.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.