Újra előhúzták Hadházyék az Elios-ügyet

DSC 8146
2022.02.08. 16:05
Az ellenzéki összefogás politikusai az Elios-ügyön keresztül kívánták szemléltetni, miért szükséges az átláthatóságért perelni, és a szabálytalanságoknak milyen következményei lehetnek.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a napokban hozta nyilvánosságra azokat az Elios-ügyben keletkezett nyomozati iratokat, amelyeknek a közzétételéért korábban egy – a TASZ által képviselt – civil szervezet kezdeményezett pert az Európai Bíróságon.

Mint ismeretes, 2012-ben és 2013-ban a miniszterelnök vejének érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. szabálytalan körülmények között nyert el uniós forrásokból finanszírozott önkormányzati pályázatokat. Ezek a közvilágítás fejlesztését célozták, a munkákat azonban az Elios nem megfelelő minőségben végezte el. 

Az OLAF-vizsgálat megindítását követően Tiborcz István kiszállt a cégből, ám előtte hárommilliárd forint osztalékot vett fel – mondta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hozzátéve, hogy az említett iratok túl sok újdonságot nem tartalmaztak. A pereskedés sikere azonban arra rávilágított, hogy

érdemes ezen az úton továbbhaladni, és így feltárni a Farkas Flórián nevéhez kötődő, Híd a munka világába címet viselő program részleteit,

melyben az OLAF már rég lezárta a nyomozást, de a magyar ügyészség még mindig nem jutott el a vádemelésig.

Nagyon fontos lenne megszerezni még az Öveges-program iratait, ezekből is sokat tanulhatnánk

– jelentette ki Hadházy Ákos. Az említett korrupciós eset legfontosabb mozzanatának azt tartotta, hogy kiderült, központilag szervezik azokat a „bulikat”, amelyek keretében „az európai uniós támogatásokat ellopják”.

„Ennek a bűnszervezetnek a fideszes önkormányzatok voltak a helyi csápjai” – szögezte le a képviselő. Szerinte az ügyészségi nyomozás lezárásának aláírása önmagában is bűncselekmény.

Kétszer is ellopták az adófizetők pénzét: első körben az uniós adófizetőkét, másodszorra pedig a magyar adófizetőkét, amikor a magyar költségvetésből visszafizették az uniónak az említett támogatást – húzta alá Harangozó Tamás, az MSZP elnökségi tagja. Az önkormányzatokat több száz milliós veszteség érte, ezért Harangozó Tamás azt javasolja, hogy a következő kormány nyújtson célzott támogatást mind a 28 megkárosított településnek. 

Tompos Márton, a Momentum szóvivője a 28 millió forintos darabáron vásárolt lélegeztetőgépek forrását vetette össze a VII. kerületi lakásfelújításokkal. Szerinte a túlárazott berendezésekre költött pénzből, egyetlenegy darab lélegeztetőgép árából Erzsébetvárosban három önkormányzati lakást is fel lehetett volna újítani. Állítása szerint a kormány 6258 ilyen gépet vásárolt.

(Borítókép: Bődey János / Index)