A családok szétesése mindenkire kihat: kezdődik a Házasság hete programsorozat

2022.02.09. 12:31
Tizenötödik alkalommal rendezik meg a Házasság hete programsorozatot azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a házasság és a család értékeire. A koronavírus-járvány alatt mindennél fontosabb a családok összefogása: a válás nemcsak a családra van hatással, hanem gazdasági vonatkozásai is vannak.

E hét vasárnap kezdődik a Házasság hete programsorozat, amelyen egyházak és civil szervezetek vesznek részt, hogy felhívják a figyelmet a házasság és a család értékeire. Egy héten át több mint ötven településen csaknem kétszáz programmal várják a szervezők az érdeklődőket. 

A tizenötödik alkalommal megrendezett programsorozattal idén a kapcsolatok tudatos gondozására, a közös fejlődésre igyekeznek ráirányítani a figyelmet, válaszul a koronavírus-járvány párkapcsolati kihívásaira.

Herjeczki Kornél, a Házasság hete mozgalom országos koordinátora szerint az elmúlt időszakban megtapasztalt bezártság, otthoni munkavégzés és a bizonytalanság olykor megerősíti a kapcsolatokat, azonban sok esetben próbára teszi a párokat. 

Ma Magyarországon 3,5 millió ember él házasságban; ezeknek a családoknak a szétesése nagy veszteség mindenki számára: nemcsak a párok boldogságát segíti elő, hanem komoly gazdasági vonatkozásai is vannak. Ezért lett az idei program mottója: Maradjunk együtt! 

A házasságok száma egyébként négy éve folyamatosan nő. Míg 2017-ben csupán kicsivel többen mint ötvenezren házasodtak, addig 2021-ben már 72 ezren döntöttek úgy, hogy hivatalosan is összekötik az életük. A házasságok száma máig nem érte el az 1970-es szintet, akkor 96 000 ember házasodott. 

(via MTI)