Örül a kormány a MOL sikereinek, szívesen látja a lengyel befektetőket

2022.02.16. 20:40
A kelet-közép-európai energiaszuverenitásról és az észak–déli energiafolyosó megerősítéséről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök, Daniel Obajtek, a lengyel PKN Orlen igazgatótanácsának elnöke és Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója szerdán a Karmelita kolostorban.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megbeszélésen érintették a MOL-csoport és a lengyel vállalat nemrég bejelentett megállapodását is, amelynek értelmében a MOL 417 töltőállomást vásárol Lengyelországban, a lengyel cég pedig 185 benzinkutat szerez meg Magyarországon és Szlovákiában.

A MOL az ügylet lezárása után a harmadik helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelemben, a PKN Orlen pedig a negyedik legnagyobb szereplőként léphet be a magyar piacra.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a magyar kormány örül a MOL piacszerzésének, és szívesen fogadja a lengyel befektetőket Magyarországon. Az üzleti megállapodás dinamizálja Magyarország és Lengyelország hagyományosan jó kapcsolatát, de elősegíti a V4-ek együttműködését és Kelet-Közép-Európa gazdaságának fejlődését is. A tárgyalófelek szerint a két vállalat tisztességes piaci versenyéből végső soron a lengyel és a magyar vásárlók kerülhetnek ki győztesen – mondta a sajtófőnök.