Szijjártó Péter javaslatot tett a Nobel-békedíjra, ami Donald Trump elismerését is jelentheti

063 1364881985
2022.02.16. 19:50
Magyarország nagyra becsüli azt a stabilizáló szerepet, amit az Egyesült Arab Emirátusok betölt az öböltérségben és a Közel-Keleten – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter dubaji látogatásán. Szijjártó Péter örömét és tiszteletét fejezte az araboknak, amiért aláírták az Ábrahám-megállapodásokat, azaz a békemegállapodást Izraellel.

A tárcavezető kiemelte: Magyarország támogatja azt a kezdeményezést, miszerint az Ábrahám-megállapodások előkészítői, köztük a korábbi amerikai elnök, Donald Trump, részesüljenek Nobel-békedíjban, valamint reményét fejezte ki, hogy a békemegállapodások szellemisége tovább fog élni, és ennek mentén újabb és újabb egyezmények jönnek majd lére.

A 2020. szeptember 15-én Izrael, Bahrein, az Egyesült Arab Emirátusok és az Egyesült Államok által megkötött Ábrahám-megállapodások történelmi fordulatot jelentettek a zsidó állam és az arab országok kapcsolatrendszerében. Az egyezmények egyszerre jelölhetik ki Tel-Aviv és egyes öböl menti monarchiák új politikai és gazdasági együttműködésének kereteit, és jelenthetnek ellensúlyozási kísérletet Törökországgal és Iránnal szemben. 

Szijjártó Péter mostani javaslata a Nobel-békedíjra, amely az Ábrahám-megállapodás kidolgozóiról szól, érthető úgy is, hogy valamennyi résztvevőt érdemesnek találja az elismerésre, de 

valószínűbb, hogy a megállapodásokat tető alá hozó Donald Trump volt amerikai elnök elismerését támogatja.  

Ez azért sem lenne meglepő, mert amit korábban az Index is megírt: jó esély van arra, hogy Donald Trump március végén Magyarországra látogat a Fidesz kampányának részeként. Mint ismert, március 25-én és 26-án rendezik meg az amerikai republikánus tábor Conservative Political Action Conference (CPAC) elnevezésű konferenciáját Budapesten, a Várkert Bazárban. A szervező, a budapesti székhelyű Alapjogokért Központ azt szeretné, ha Donald Trump volt amerikai elnök is részt venne az eseményen. A Guardian információi szerint a felkérés már el is ment az Egyesült Államok 45. elnökének, aki még nem válaszolt a meghívásra. Bővebben itt írtunk erről:

(Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök beszél a Canyon Moon Ranch fesztiválon 2022. január 15-én. Fotó: Mario Tama /  Getty Images / AFP)