Orbán Viktor: Brazília fontos partnere Magyarországnak

D MTI20220217002
2022.02.17. 14:21
A magyar fővárosban tárgyaló brazil elnök előzőleg Moszkvában egyeztetett Vlagyimir Putyinnal.

A tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt mondta: Jair Bolsonaro brazil elnök éppen Moszkvából érkezett Budapestre, így a diplomáciai folyamatokra első kézből rálát. A magyar kormányfő elmondta, hogy az Európai Uniónak van kilenc különleges státuszú partnere, ezek között van Brazília is, így külön köszönet Bolsonaro államfőnek a kelet-európai térség stabilitása érdekében tett erőfeszítéseiért. 

Azonos megközelítést képvisel Magyarország és Brazília a menekültügyek kezelésében. Ezekben ugyanúgy megállapodás született, mint az üldözött keresztény közösségeknek közösen tervezett segítségnyújtás kérdésében.

Magyar tőke Brazíliába 

A családok hagyományos családmodell-megőrzésében is együtt gondolkodik a brazil és a magyar vezetés. Komoly az elköteleződés a szabadkereskedelem mellett, hiszen Magyarország számára ez kulcsfontosságú, ugyanúgy, mint Brazíliának, amely hajlandó magyar beruházásokat, befektetéseket fogadni. Működik már hazai biotechnológiai beruházás a latin-amerikai országban éppúgy, mint a Richter – említette meg a magyar kormányfő.

A hadi felszerelések terén is együttműködés várható, korábban már rendeltünk két Embraer KC-390 többfeladatú, sugárhajtású közepes szállítógépet Brazíliából.

Jair Bolsonaro válaszában „nagy kis testvérének" nevezte Magyarországot, és megerősítette, hogy együtt küzdenek a család hagyományos értékeinek megóvásáért. Bolsonaro utalt találkozójára Áder János köztársasági elnökkel, akinek elmondta: Brazília számára kulcsfontosságú az esőerdők megőrzése, és hozzátette, hogy 63 százalékon tartják az erdősítés szintjét, mégpedig folyamatos erdőtelepítéssel.

(Borítókép: Orbán Viktor kormányfő fogadja Jair Bolsonaro brazil államfőt a Karmelita kolostor teraszán 2022. február 17-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)