Így kell bejelenteni az EESZT-ben, ha külföldön kaptunk oltást

DSC2615
2022.02.18. 06:10
Minden külföldön oltott magyar állampolgár és Magyarországon jogszerűen tartózkodó nem magyar állampolgár bejelentheti, hogy megkapta a koronavírus elleni vakcinát.

A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendelet szerinti külföldi államban, az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált koronavírus elleni oltóanyaggal beoltott

  • magyar állampolgár, valamint
  • a Magyarország területén 180 napon belül 90 napot meghaladóan jogszerűen tartózkodó nem magyar állampolgár

kérheti védőoltásának bejegyzését az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a bejelentést többféleképpen meg lehet tenni. Az egyik ilyen lehetőség, ha személyesen, egy kormányablakban tesszük meg.

Egy másik lehetőség szerint írásban is kérvényezhetjük, a lakcímünk szerinti járási hivatalban vagy elektronikus úton a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon.

A bejelentésnek az alábbi információkat kell tartalmaznia:

  • személyazonosító adatok;
  • személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványa számát;
  • az oltás tényének külföldi hatóság vagy az oltást végző egészségügyi szolgáltató által kiállított magyar vagy angol nyelvű igazolását;
  • a tajszámunkat, ha van.

Az oltás tényét az európai szabályoknak megfelelően digitális Covid-igazolvánnyal is lehet igazolni. A rendelet szerint a bejelentést az illetékes szervnek azonnal rögzítenie kell az EESZT-ben. A rendelet hétfőn lép hatályba.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)