Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az iskolaigazgatót

2022.02.18. 17:40
Az ingyenes oktatásért pénzt kérő, 69 éves férfi korábban Budapesten egy állami fenntartású, két tannyelvű iskola igazgatója volt 1997–2017 között. Az intézményben egyedül ő hozta a döntéseket a diákok felvételéről és átvételéről. Felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A két tannyelvű intézmény igazgatója a 2016–2017-es tanévben pénzt kért a magyar nyelvet nem ismerő diákok felvételéért, pedig az oktatás ilyen esetben is ingyenes. A szülőktől három- és négyezer euró közötti összeget kért gyermekük felvételéért a két tanítási nyelvű osztályokba. A szülők nem tudtak arról, hogy az oktatás valójában ingyenes, tehát megtévesztette őket.

A Fővárosi Törvényszék 1 millió 50 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a volt igazgatóra, továbbá kettőtől öt évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetést, 1 millió 200 ezer forint értékű vagyonelkobzást szabott ki rá – írta a HVG . A férfit örökre eltiltották az oktatási intézményekben való tevékenység gyakorlásától. A bíróság figyelembe vette a volt iskolaigazgató büntetlen előítéletét, egészségügyi állapotát és azt is, hogy munkássága során több kitüntetést is kapott.