Amerikai katonák jönnek Magyarországra, a kormány állítja, csak közös kiképzésről van szó

K EPA20220211167
2022.02.19. 11:07 Módosítva: 2022.02.19. 14:39
Az Egyesült Államok hamarosan bejelenti, hogy mintegy kétszáz amerikai katonát és Stryker páncélozott harcjárműveket küld Magyarországra – mondta két védelmi tisztviselő az NBC Newsnak.

Közölték: a harci csapat az európai parancsnokság körzetében van, és a következő napokban mozgathatják át őket.

Korábban Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka arról beszélt, hogy a magyar haderő képes megvédeni az országot. Hasonló kijelentést tett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, aki nemrég elmondta, nem egyeznek bele, hogy újabb NATO-egységek jöjjenek Magyarország területére.

Nem, ebbe nem egyeztünk bele, és nem is lesz másként. Hiszen már vannak NATO-csapatok az ország területén: a Magyar Honvédség és a magyar fegyveres erők

– fogalmazott a miniszter. Hozzátette: ezek megfelelő állapotban vannak ahhoz, hogy garantálják az ország biztonságát, ezért nincs szükség további csapatokra Magyarországon.

Az NBC News értesüléseivel kapcsolatban a hvg.hu kereste a Külügyminisztériumot és a Honvédelmi Minisztériumot is, de egyelőre nem reagáltak a megkeresésre.

Válaszolt a Honvédelmi Minisztérium

A tárca megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy

minden évben vannak olyan hazai és nemzetközi gyakorlatok, közös kiképzések és felkészítések Magyarországon, amelyekre NATO-tagországok katonái érkeznek hazánkba. Idén is lesz, több alkalommal is. Erről már a tegnapi napon tájékoztatást adott a honvedelem.hu-n a tárca.

Honlapjukon tegnapi dátummal valóban megtalálható „Ismét nemzetközi gyakorlatok Újdörögdön” címmel egy írás, melyben február végén, március elején várható közös kiképzési eseményről tájékoztatnak, kiemelve azt is, hogy ennek egyik célja a kapcsolatok erősítése az Amerikai Egyesült Államok haderejével.

(Borítókép:  MTI / EPA / Razvan Pasarica)