Publicus: Az ellenzékieket jobban érdekelné egy miniszterelnök-jelölti vita, mint a kormánypártiakat

2022.02.19. 13:58
Az emberek kétharmada bizonyosan megnézne egy miniszterelnök-jelölti vitát, további 5 százalékuk pedig valószínűleg leülne a tévé elé, ha a kormányfő és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt egymásnak feszülnének.

Ez derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a Publicus Intézet február 3–9. között 1003 fő megkérdezésével készített a Népszava megbízásából. A kutatás erdeménye azt mutatja, hogy az ellenzéki szavazók sokkal jobban várnának egy ilyen vitát: 93 százalékuk szeretné látni, hogy Orbán Viktor ki mer-e állni a kihívója ellen. Ezzel szemben a kormánypárti szavazóknak csak alig több mint a felét mozgatja meg a miniszterelnök-jelöltek esetleges szócsatája, amire a 2006-os Gyurcsány–Orbán-vita óta nem akadt példa.

Márki-Zay Péter egyéni választókerületi ellenfele, Lázár János is kitért a  felajánlott vita  elől, vitaképtelennek nevezve az összellenzéki kormányfőjelöltet, aki Orbán Viktor szombati évértékelője után ismét vitára hívta ellenfelét.

A kormányerők szerint pontosan tudni lehet, mit és miért csinál a kabinet, ezért felesleges külön fórumot létrehozni, hogy erről bárkivel beszéljenek. Ezzel a magyarázattal a megkérdezettek nagyjából harmada egyetért, bőven több mint 50 százalékuk szerint viszont ez nem megfelelő indok. Az egyetértők döntő többsége kormánypárti szavazó, 78 százalékuk elfogadja ezt a magyarázatot, ami az ellenzékiek közül csak 4 százaléknak elegendő. Minél kisebb egy település, annál többen értenek egyet a kormányzati magyarázattal.

A válaszadók harmada szerint Orbán Viktor fél, hogy kellemetlen témák kerülhetnek szóba, 29 százalékuk szerint viszont a vereségtől tart, és ötödük vélekedik úgy, hogy a miniszterelnök nem akar egyenlő félként mutatkozni riválisával. Utóbbi gondolatot a kormánypárti szavazók 29, az ellenzékiek 12 százaléka elképzelhetőnek tartja, a kellemetlen témák miatti kihátrálást a kormányváltást akarók 57 százaléka látja indokként, míg a Fidesz–KDNP szimpatizánsainak csak a 4 százaléka. Tízből hat ellenzéki számára egyértelmű, hogy a kormányfő azért bojkottálja a vitát, mert fél, hogy alulmarad, a Fidesz hívei ezt – 3 százalék kivételével – elképzelhetetlennek tartják.