Benkő Tibor: Ha átsodródnak a határon a fegyveres csapatok, összetűzésre is számítani kell

DMOHA20220222010
2022.02.23. 20:47

Kettős feladatra készül a magyar honvédség az orosz–ukrán konfliktus esetleges eszkalálódására reagálva – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Amennyiben a fegyveres konfliktus kiszélesedik, és átterjed Ukrajnának a középső, illetve nyugati oldalára, akkor számolni kell a menekültek érkezésére, A fogadásukra pedig fel kell készülni.

Erre vonatkozóan már a Belügyminisztériummal együtt megtették az előkészületeket. Ennek mikéntjéről szólva azt mondta, a fogadóállomásokon átvizsgálják az érkezőket, és „osztályozzák” őket. Nem nagy gyűjtőtáborok kialakításáról van szó, mindenkinek a megfelelő helyet keresik majd meg. A békemissziók során ilyen és ehhez hasonló feladatokra a magyar katonák már felkészültek. A miniszter nem tudta megbecsülni az esetlegesen Magyarországra menekülők számát, de több 10 ezer fő fogadására is felkészült a magyar honvédség.

Arra is fel kell készülni, hogy a háború kiszélesedése esetén esetleg átsodródhatnak a határon fegyveres csapatok.

(Erre a délszláv konfliktus idején is volt példa.) Ezt a magyar honvédség nem engedheti meg, ezért Magyarország államhatárát, területének biztonságát garantálni fogja. Ilyen esetben fegyveres összetűzésre is számítani kell. Benkő Tibor véleménye szerint azonban idáig nem juthatunk el. A keleti határszélre azonban katonai erőt telepítenek, és a légteret is ellenőrizni fogják a biztonság szavatolása érdekében. A magyar honvédség parancsnoka és a honvédelmi miniszter is közvetlen kapcsolatban van ukrán kollégájával, folyamatos az információ csere. Úgy vélte, hazánk elég erős ahhoz, hogy ne kelljen ide más NATO-erőket telepíteni, mi saját képességeinkkel kezelni tudjuk a helyzetet – fogalmazott Benkő Tibor.

Magyarország nem teljesíti azt az ukrán kérést, hogy hadianyagot szállítson számára, mert egyfelől nem akar tevőlegesen belekeveredni a fegyveres konfliktusba, másfelől nem tudná elkerülni a háborút, és az orosz hadsereggel szemben sem oldaná meg az egyensúlytalansági helyzetet.

(Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter évértékelő és feladatszabó értekezletet tart Szentendrén az MH Altiszti Akadémia Művelődési Központban 2022. február 22-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)