Orbán Viktor elutazik, órákon belül kezdődik a rendkívüli csúcs

GettyImages-1202324734
2022.02.23. 16:58

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelbe utazik, ahol az Európai Unió állam- és kormányfői rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az orosz–ukrán válság ügyében – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök este nyolc órára hívta össze a tanácskozást. Mint az Index megírta, a magyar kormányfő előzetesen telefonon már egyeztetett vele az ukrán válságról, áttekintették és értékelték a helyzetet. 

Michel most azt írta meghívólevelében: a legújabb fejlemények megtárgyalásán kívül szó lesz arról, hogyan védjék meg a szabályokon alapuló nemzetközi rendet; hogyan viszonyuljanak Oroszországhoz, illetve Oroszország felelősségre vonásához tetteiért; valamint hogy fogják tovább támogatni Ukrajnát és népét.

Orbán Viktor hétfőn Facebook-oldalán posztolt rövid üzenetében világossá tette, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak az orosz–ukrán konfliktust illetően.

Ma este telefonon egyeztettem az Európai Tanács elnökével a kelet-ukrajnai helyzetről. Világossá tettem, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Az egyeztetések folyamatosak

– írta közösségi oldalán a kormányfő.

Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár keddi Twitter-bejegyzésében tegnap már álhírnek, fake newsnak nevezte Patrick Wintour, a brit Guardian baloldali napilap diplomáciairovat-szerkesztőjének és más hírportáloknak azon értesülését, hogy Magyarország megvétózná az Ukrajnával kapcsolatos közös EU-s állásfoglalást.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfő este Vlagyimir Putyin parancsára „békefenntartó” orosz csapatok vonultak be Kelet-Ukrajnába, miután az orosz elnök elismerte a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét. A fejleményekkel kapcsolatban Bendarzsevszkij Anton kutatót is kérdeztük. Orbán Viktor tegnap összehívta a Nemzetbiztonsági kabinetet az ukrajnai helyzet miatt. Az eszkalálódó eseményeket percről percre követheti velünk ide kattintva.

(Borítókép: Orbán Viktor 2020. február 21-én Brüsszelben. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)