Ukrajnában rekedt külföldieknek is segítséget nyújt Magyarország, humanitárius folyosó nyílik

274658462 485665769693388 2552880125966846911 n
2022.02.25. 10:55
Szijjártó Péter szerint több ország is segítséget kért Magyarországtól, ezért humanitárius folyosót nyit a kormány, miközben a kijevi magyar nagykövetségen nemzetközi szervezetek tisztségviselői is gyülekeznek.

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtökön Oroszország megtámadta Ukrajnát, egyszerre több ukrán várost rakétatámadás ért a reggeli órákban. Az offenzíva jelenleg is zajlik, a legfrissebb fejleményeket percről percre közvetítésünkben találja.

„Magyar Levente államtitkár vezetésével a mai napon létrejött a külügyi koordinációs operatív törzs, amelynek feladata az ukrajnai válságból fakadó, külügyi típusú kérdések koordinálása” – jelentette be Szijjártó Péter az Információs Hivatalban.

Az ülés elején telefonon egyeztettek Íjgyártó István nagykövettel, aki arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy Kijev külvárosai felől hallani lehet a fegyverek ropogását, és minden munkatársuk a nagykövetség területén tartózkodik.

Szijjártó Péter közölte:

Változó számmal olyan magyar állampolgárok is tartózkodnak a nagykövetségen, akik ott keresnek biztonságot. Mellettük az EBESZ és az Európa Tanács kijevi irodájának munkatársai is a magyar képviseleten gyülekeznek.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Kijevben már kevés nagykövetség működik, de a magyar teljes üzemeléssel van jelen annak érdekében, hogy segíteni tudjanak a magyar embereknek és a nemzetközi szervezetek tisztségviselőinek.

Szijjártó Péter elmondta, hogy folyamatosan egyeztetnek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel, miközben az ungvári és a beregszászi magyar képviselet is működik, ezek védelmét megerősítették. A külügyminiszter szerint a körülményekhez képest stabilitás és nyugalom uralkodik Kárpátalján, a határátkelés folyamatos, de jelentős a várakozási idő, az ukrán oldalon 3-5 kilométer hosszú kocsioszlopok vannak. Az Index tegnap a helyszínen járt, riportban számoltunk be a tapasztalatainkról.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy sok harmadik ország kért segítséget Magyarországtól, akiknek az állampolgárai Ukrajna területén vannak, ide sorolta Indiát, Iránt, Ecuadort, Izraelt, Zimbabwét, a Maldív-szigetek, Mongóliát és Jordániát.

A kérés az volt, hogy Magyarország nyisson humanitárius folyosót az állampolgáraiknak, ezt a kormány lehetővé tette, vízum nélkül beengedik őket, és a legközelebbi reptérre utazhatnak, ezért a debreceni repülőtér forgalma növekedni fog.

Ezzel párhuzamosan a humanitárius szállítmányok Ukrajna irányába gyorsított átlépést kapnak.

A tárcavezető leszögezte: az energiaellátás Ukrajna irányából zavartalan, a gáz- és olajszállítás is fennakadások nélkül zajlik. Végül újra ismertette a magyar álláspontot a háborús helyzetről:

A háború a legrosszabb forgatókönyv; a mi nemzedékünk remélte, hogy ellentétben az előttünk járókkal, soha nem kell átélnünk háborút a szomszédságunkban. Elítéljük az orosz katonai műveleteket, és kiállunk Ukrajna területi integritása, szuverenitása mellett.

Szijjártó Péter még ma Brüsszelbe utazik az uniós külügyminiszterek tanácskozására.

Az orosz–ukrán háború eseményeit percről percre követjük az Indexen, a legfrissebb fejleményekről ide kattintva  olvashatnak. 

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)