Megvannak az aláírások, Róna Péter hivatalosan is köztársaságielnök-jelölt

TRAL4805
2022.03.01. 16:48
Az ellenzéki pártok ma leadták a jelöléshez szükséges aláírásokat, így mostantól Róna Péter hivatalosan is az Egységben Magyarországért köztársaságielnök-jelöltje – közölte az ellenzéki összefogás kedden.

Az országgyűlési képviselőknek arról kell majd dönteniük a jövő héten, hogy az üzleti és egyetemi világban is megbecsült, 1956-ban emigrált, majd 1990-ben hazatért, a devizahitelesekért harcosan kiálló Róna Péter, vagy Orbán Viktor pártkatonája, a Fidesz egykori alelnöke és minisztere, Novák Katalin alkalmasabb arra, hogy kifejezze a nemzet egységét

– olvasható az Egységben Magyarországért közleményében.

A hatpárti ellenzék szerint a kormánypárti képviselők szavazási magatartásához sok kétség nem férhet, ugyanakkor elvárják a fideszes hatalomtól, hogy a szavazás előtt engedje beszélni a parlamentben Róna Pétert.

A Fidesz azért siet még a választások előtt lezárni az új köztársasági elnök megválasztását, mert pontosan tisztában van vele, hogy az ellenzék által követelt közvetlen szavazáson Novák Katalinnak esélye sem lenne Róna Péterrel szemben. A Fidesz nem a magyar emberek akaratából, hanem annak ellenére tervez köztársasági elnököt választani, de ennek az árát majd az április 3-i országgyűlési választáson fizetik meg

– írták közleményükben az ellenzéki pártok.

Február 14-én jelentette be az Egységben Magyarországért, hogy Róna Péter az ellenzéki összefogás köztársaságielnök-jelöltje, őt állítják szembe Novák Katalinnal.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője február 28-án közölte Facebook-oldalán, hogy hivatalosan is a Fidesz–KDNP jelöltje Novák Katalin az államfői tisztségre. A javaslatot valamennyi kormánypárti képviselő aláírta, az íveket Simicskó Istvánnal, a KDNP frakcióvezetőjével adták le.

Az Országgyűlés március 10-én szavaz a köztársasági elnökről.

(Borítókép: Róna Péter. Fotó: Trenka Attila / Index)