Szakértők szerint egyre több téli melegrekord lesz, míg a hidegrekordok eltűnnek

2022.03.03. 10:24
Az elmúlt tíz évben egyre több téli melegrekord dőlt meg, míg a hidegrekordok száma folyamatosan csökken. A szakértők szerint ha tovább erősödik a klímaváltozás, akkor elbúcsúzhatunk a rekordhidegektől.

A téli hidegrekordok eltűnhetnek, téli melegrekordokból viszont egyre több lehet Magyarországon – olvasható a Másfél fok – Éghajlatváltozás közérthetően című szakportálon csütörtökön közzétett elemzésben. Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus közös írásában rámutatott, hogy a 21. század elején – különösen az elmúlt tíz évben – látványos változás figyelhető meg: miközben a téli melegrekordok száma inkább enyhén nő, addig a hidegrekordoké kiszámíthatóan és folyamatosan csökken, sőt napjainkban már alig van ilyen.

Idén télen öt napon dőlt meg napi országos maximum-hőmérsékleti rekord. Minimum-hőmérsékleti rekord viszont egy sem volt

– ismertették. Kiemelték, hogy a tél egyértelműen a legváltozékonyabb évszak. Az évről évre jelentkező nagy különbségeket jól példázza, hogy 2006–2007 telén extrém sok napon dőlt meg a helyi melegrekord az országban, ezzel szemben egyetlen napon sem fordult elő hidegrekord, míg az ezt megelőző télen „relatíve sok” hidegrekordot rögzítettek. 2002-ben például az átlagnál több volt mindkét szélsőségből, 2013-ban viszont mindkettőből az átlagosnál kevesebb fordult elő.

A 2000-es évek elején még nagyjából azonos mértékben és szórásban fordultak elő Magyarországon hideg- és melegrekordok. Az elmúlt tíz évben viszont szembetűnő a hidegrekordok számának jelentős csökkenése: az utóbbi nyolc évben – a relatíve hideg 2016–2017-es telet kivéve – az átlagnál jóval kevesebb napon és kisebb területen fordultak elő extrém minimumok – írták.

Mindeközben a téli melegrekordok előfordulása változékonyságot mutat az elmúlt húsz évben, és az átlagosnál kissé többet regisztráltak belőlük. A legutóbbi három télen szinte alig voltak minimumrekordok, míg melegrekordok az átlagos éghajlatnál néhány nappal többször jelentkeztek. Megjegyezték, hogy az idei tél is ilyen volt, ugyanakkor három-négy évből még nem vonhatók le általános következtetések.

Csak látszólag lehet annak örülni, hogy a klímaváltozás miatt a jövőben több enyhe, tavaszias napra számíthatunk télen. Ezzel párhuzamosan ugyanis az összes többi évszak is forróbb lesz, a természetes környezet vagy a mezőgazdaság alkalmazkodása pedig kérdéses

– hívta fel a figyelmet Szabó Péter és Pongrácz Rita.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ha erősödik a klímaváltozás, „akkor elbúcsúzhatunk a rekordhidegektől”. Az optimista jövőkép szerint – ha már nem melegszik tovább az éghajlatunk, akkor – újra előfordulhatnak majd „extrémebb” téli hidegek is. A pesszimistább forgatókönyv szerint tovább erősödő melegrekordok várhatók, míg az optimistább szerint „már kissé megnyugvó éghajlatra” és csökkenő számú rekordra van kilátás – számolt be az MTI.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.