A választásig már csak egyszer ülésezik az Országgyűlés

2022.03.06. 17:57
Március 10-én lesz a napja, amikor köztársasági elnököt választanak, illetve ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülést is tartanak.

Eredetileg négynapos lett volna a márciusi ülésszak, ám a pénteki házbizottsági ülésen arról döntöttek, hogy három napot törölnek, vélhetően az oroszok ukrajnai inváziója, illetve a választási kampány miatt. 

Így március 10-én, az egyetlen ülésnapon három érdeklődésre számot tartó téma lesz napirenden:

  • a bevett egyházaknak juttatott anyagi támogatások módosítása;
  • Tóth Csaba szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztése;
  • a köztársasági elnök megválasztása.

Az államfői tisztségre a Fidesz–KDNP képviselői Novák Katalin volt családügyi minisztert, az ellenzéki pártok pedig Róna Péter jogász-közgazdász professzort jelölték.

A két jelöltnek a házszabály szerint 15-15 perce lesz, hogy a parlamenti beszédét megtartsa.

A kormánypártok kétharmados parlamenti többsége valószínűsíti Novák Katalin megválasztását, aki hivatalát május 11-én veheti majd át.

Rendkívüli ülés este nyolc órától a háború miatt

Március 10-én maratoni ülésnapra számíthatnak a képviselők, hiszen este nyolc órától az ellenzéki képviselők egyetlen napirendi ponttal (Az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió elítéléséről) kezdeményeztek rendkívüli plenáris ülést. Az ellenzék célja, hogy az Országgyűlés elfogadjon egy határozati javaslatot, az alábbiakra tekintettel:

  • Az Országgyűlés felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy határolódjon el az orosz katonai beavatkozástól, illetve azonnal és határozottan ítélje el az orosz agressziót.
  • Az Országgyűlés felszólítja a kormányt, hogy fejezze ki szolidaritását Ukrajnával, az ukrán néppel, mondja ki világosan, hogy Ukrajna határai sérthetetlenek.
  • Az Országgyűlés felszólítja a kormányt, hogy maradéktalanul hajtsa végre a NATO és az Európai Unió Magyarország részvételével meghozott döntéseit a putyini Oroszország katonai agressziójával kapcsolatban.
  • Az Országgyűlés követeli a Paks 2. beruházás engedélyezési eljárásának azonnali felfüggesztését, illetve az orosz érdekeket kiszolgáló Nemzetközi Beruházási Bank azonnali kiutasítását Magyarországról.
  • Az Országgyűlés felszólítja a kormányt, hogy fogadja be az esetlegesen határaira érkező kárpátaljai magyarokat és minden más ukrajnai menekültet. Érkezésükre, ellátásukra haladéktalanul fel kell készülni.