Ereszen lecsúszó országként jellemezte Márki-Zay Péter Magyarországot

PAP 5718
2022.03.08. 17:40
A keleti nyitás kudarcáról, hazánk biztonságának szavatolásáról, Paks 2-ről, a forint árfolyamáról és a tapasztalható áremelkedésről is beszélt videoüzenetében Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Már tizenkét éve a putyini modellt követi Magyarország: illiberális állam, korrupció, a kiváltságosok gazdagodása, iparágak ellopása, civilek és kisebbségek elleni támadások, a szabad sajtó felszámolása, közpénzből fizetett politikai propaganda. Ezért mind Orbán Viktor a felelős – jelentette ki Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje videoüzenetében.

Felidézte azokat a korábbi kormányzati plakátokat, amelyek Brüsszel, azaz az Európai Unió megállítását hirdették. Ez – szavai szerint – egybevág a mai orosz propagandával.

Úgy látja, az ilyen kommunikáció alapozta meg azt a keleti nyitást, amely mára keleti bukássá vált. Az ellenzék a békére törekvés érdekében véget fog vetni ennek a politikának.

A hintapolitika ideje lejárt

– szögezte le, hozzátéve, hogy az EU és a NATO jelenti a Nyugatot, és csak ez képes Magyarország fizikai biztonságát és anyagi jólétét szavatolni. Ehhez azonban Keletről Nyugatra kell kormányozni Magyarország hajóját. A magyar katonák Magyarország határain belül kell hogy maradjanak, mert csak így biztosítható, hogy távol tartsuk az országhatártól ezt a háborút. A NATO-nak hű szövetségesévé kell válni – jelentette ki.

Az energiabiztonságról szólva úgy fogalmazott, a Paks 2-beruházásnak nincs köze a rezsicsökkentéshez, energiabiztonságunkat amúgy sem az orosz függés fokozása, sokkal inkább az attól való elszakadás garantálhatja. Első lépésként most a gáztározók feltöltését javasolta, majd olyan lépéseket, amelyek a megújuló energiaforrások kiszélesítése felé tart. Ezzel összefüggésben 

egy átfogó, államilag finanszírozott szigetelési programot is bejelentett, amely akár harminc-negyven százalékkal csökkentheti a rezsit és az ország energiaigényét. 

A forint árfolyamának bezuhanásával és az államadósság elengedésével összefüggésben azt mondta: a hatósági árak politikája kudarc, ezért az áremelkedés és az adósságterhek mérséklését ígérte. Ismét megemlítette, hogy hosszabb távon az euró bevezetése lenne kívánatos.

Újra megerősítette, hogy kormányváltás esetén Magyarország csatlakozni fog az Európai Ügyészéghez. Szavai szerint a választás most tiszta és világos, fekete és fehér.

Ereszen lecsúszó ország vagy szabadon emelkedő nemzet? Kelet vagy Nyugat? Az új Szovjetunió vagy az Európai Unió?

– tette fel a kérdést Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)