Komoly problémákat okozhat a BKV metrókocsijainak az orosz–ukrán konfliktus

DBZOL20200122015
2022.03.08. 17:44 Módosítva: 2022.03.08. 17:46
Különösen az orosz alkatrészek pótlása lesz nehéz.

Elég sok konstrukciós és minőségi probléma van ezekkel a járművekkel, ezért szükség lenne az orosz szakemberekkel a mindennapi kapcsolatra – mondta el az InfoRádiónak Bíró Endre, a Metróért Egyesület vezetője a Budapesten közlekedő metrószerelvényekről, hozzátéve, hogy a BKV mindent megtesz a folyamatos karbantartások elvégzéséhez szükséges alkatrész-utánpótlás érdekében, de így is akadozások léphetnek fel az orosz–ukrán konfliktus miatt. 

Elmondta, azért is lenne szükség az orosz kollégák munkájára, mert számos garanciális problémát okoz ezeknél a szerelvényeknél a padlólemez korróziója, illetve azok a hegesztési, méretezési problémák, amelyek megnehezítik a nem orosz gyártmányú, jó minőségű készülékek felszerelését a járművekre.

A nagyobb gondot a speciálisan az orosz gyártó termékei jelentik, ilyen a kocsiszekrény, ilyenek a forgóváz mechanikus részei, ilyen a központi számítógép és az ehhez tartozó szoftver is.

– mondta el Bíró Endre.

A BKV a rádiót arról tájékoztatta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a karbantartások elvégzése és az alkatrész-utánpótlás folyamatosan fenntartható legyen. Ennek érdekében folyamatosan kapcsolatban vannak a Metrowagonmash vezetésével, közösen vizsgálják, hogy a jelenlegi helyzetben miként lehet a két cég közti együttműködést fenntartani.

(Borítókép: A 3-as metró felújított szerelvényei a BKV Kőér utcai járműtelepén 2020. január 22-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)