Az ellenzék kiakadt az államfőválasztás szabályain

PAP 5668
2022.03.09. 16:29
Az Országgyűlés csütörtökön választja meg Áder János utódját, az ellenzék Kövér László két döntését is kifogásolja.

Csütörtök délelőtt szavaz az Országgyűlés az új köztársasági elnökről. A kormánypártok Novák Katalint, a hatpárti ellenzék Róna Pétert jelölte a tisztségre. A Fidesz–KDNP kétharmados többséggel már az első fordulóban eldöntheti a kérdést, de előtte mindkét aspiráns beszédet mondhat.

Az ellenzék mai közleményében világossá tette, hogy nem tartják tisztességesnek az államfőválasztás időpontját:

Az Egységben Magyarországért parlamenti pártjai nem tartják tisztességesnek, hogy néhány héttel mandátumának lejárta előtt a jelenlegi Országgyűlés fideszes többsége döntse el, ki töltse be a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki tisztséget.

A hat párt közvetlen köztársaságielnök-választást szeretne, de „Orbán Viktor kijelölte az általa kiválasztott pártpolitikust, így a hatályos szabályokra tekintettel úgy döntöttünk, közös köztársaságielnök-jelöltet állítunk a hatalom jelöltjével szemben”.

A lebonyolításban két pontot is kifogásolnak:

Sajnálattal értesültünk, hogy Kövér László házelnök ismét bizonyította, méltatlan posztjára, ugyanis – felrúgva az évtizedek óta kialakult parlamenti szokást – nem fogja felolvasni a jelöltek egyébként beszédes életrajzát az elnöki emelvényről. Az is Kövér László szegénységi bizonyítványa, hogy Róna Péter sajtótájékoztatót sem tarthat a Magyar Országgyűlés épületében.

A parlamenti ülés holnap reggel 8 órakor indul, a köztársaságielnök-választás 9:30-kor kezdődik. Este pedig az ellenzék kezdeményezésére rendkívüli ülés az orosz–ukrán háborúval összefüggésben.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)