Beköszön a tavaszi időjárás, de nem marad sokáig

B  OB20210308001
2022.03.13. 16:44
Éjszaka még hideg lesz, de hétfőtől átmenetileg enyhül a hideg, és kedden akár 17 Celsius-fokot is mérhetünk. Aztán a hét további részében ismét csökken a hőmérséklet.

Az ország nagyobb részén továbbra is felhőtlen idő várható, legfeljebb a keleti tájak felett maradhatnak felhős körzetek, de azok is legkésőbb estig. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire mínusz 4 és mínusz 10 fok között várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Hétfőn is napos idő várható, azonban késő délutántól nyugat felől fátyolfelhők érkeznek, de csapadékra továbbra sem kell számítani. Az Észak-Dunántúlon megélénkül, a Kisalföldön időnként megerősödik a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 9 és 14 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint jövő héten átmenetileg enyhül a hideg, kedden akár 17 Celsius-fokot is mérhetünk, de a hét további részében ismét csökken a hőmérséklet, még a hétvégén is mínuszok lesznek hajnalban.

Szerdán a nap első felében több helyen előfordulhat eső, zápor, az északkeleti megyékben helyenként vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Estére mindenütt megszűnhet a csapadék. Többfelé erős lesz a szél is. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 5, kora délután általában plusz 9 és 14 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön és pénteken napos idő várható, számottevő csapadék nélkül. Kora délután többnyire 9–14 fokig melegszik a levegő. Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 6 és mínusz 1, a legmagasabb hőmérséklet plusz 5 és 10 fok között valószínű.

Szombaton több órára kisüt a nap, számottevő csapadék nem valószínű. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz a szél. Napközben 2 és 7 fok közötti értékek várhatók. Hosszabb-rövidebb időre vasárnap is kisüt a nap, de néhol előfordulhat kisebb csapadék. A minimumok mínusz 8 és mínusz 3 fok között alakulnak, de a fagyzugokban hidegebb is lehet. A maximumok plusz 3 és 8 fok között várhatók.

(Borítókép: A tavaszias időjárásban virágzik a krókusz vagy kerti sáfrány (Crocus vernus), az egyik legkorábban nyíló virág egy debreceni kertben. Fotó: Oláh Tibor / MTI)