Éjjel jön az eső és a hó

2022.03.15. 17:23
Az Északi-középhegységben és a Nyírségben akár havazhat is.

Kedd este erősen felhős vagy borult lesz az ég. Később északnyugat felől egyre többfelé valószínű eső, zápor, de délnyugatra nem mindenhová érkezik csapadék – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat rövidtávú előrejelzéséből.

Várhatóan az Északi-középhegységben havas eső, vizes, tapadó hó előfordulhat, kiemelten a borsodi és zempléni részeken és átmenetileg a Nyírségben. Tartósabban megmaradó hó azonban csak a hegyekben lehetséges. A délies szelet a Dél-Dunántúlon kísérhetik erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 2 és plusz 7 fok között valószínű, fagy az északkeleti megyékben lehet.

szerda
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szerda délelőtt egyre nagyobb területen vékonyodik, szakadozik fel a felhőzet. A legtöbb napsütés a délnyugati tájakon lehet. Az ország északkeleti felén valószínű tartósabb eső. A délelőttig lehulló hó napközben olvadozni fog.

Az északiasra forduló szél nagy területen megerősödik, a Dunántúlon néhol viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 17 fok között valószínű.

Jön a csapadékzóna

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint kedden a kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem várható. Szerdán azonban a kora délutáni órákig egy csapadékzóna vonul át az országon északnyugat felől keleti, délkeleti irányba haladva. A csapadék halmazállapota nagyrészt eső, zápor lesz, azonban északkeleten havas eső, tapadó havazás is valószínű.

Szerdán síkvidéken legfeljebb ebben a térségben a hajnali, reggeli órákban alakulhat ki átmeneti, vékony, olvadozó hóréteg, az Északi-középhegység magasabban fekvő részein ugyanakkor vastagabb, 5-10 centiméteres tapadó hóréteg is kialakulhat.

Szerdán napközben az északnyugatira forduló szelet a Dunántúli-középhegység magasabb csúcsain és a Balaton térségében néhol viharos, óránkénti 60-70 kilométeres sebességet is meghaladó lökések is kísérhetik.