Márki-Zay Péter tanácsadója: Jó cégek attól tartanak, hogy kopogtatnak náluk a táskás emberek

D MAR20160621016
2022.03.16. 10:38
„Elég sok olyan mondatot találtam a programban, amelyet én fogalmaztam meg” – mondta Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, Márki-Zay Péter egyik gazdasági tanácsadója az ellenzéki összefogás programjáról.

Bojár Gábor egy interjúban arról is beszélt, hogy a programalkotás során rámutatott arra, „mit rombol az úgynevezett haveri kapitalizmus a vállalkozói kultúrában”.

Azt szokták mondani, a hazai közbeszerzések 30-50 százalékkal drágábbak amiatt, hogy nincs igazi verseny. Pedig ez a kár legkisebb része. Ennél többet árt, hogy rosszul végzik el a munkát a közbeszerzési tendereken kiválasztott cégek – hiszen miért is végeznék el jól, ha nem ezen múlik a következő megbízásuk?

Bojár Gábor a Menedzsment Fórumnak úgy vélekedett, hogy van egy még ennél is nagyobb kár, szerinte olyan dolgokra írják ki a közbeszerzéseket, amelyekre valójában nincs is szükség, vagyis azt, hogy mire írnak ki közbeszerzést, az befolyásolja, hogy miből lehet többet lopni”.

A nagyvállalkozó kifejtette:

Nemcsak azért építenek ennyi stadiont tök feleslegesen, mert Orbán Viktornak a foci a kedvence, hanem mert egy stadionnál nehezebb összehasonlító árat találni, mint például egy autópályánál, ahol elő lehet szedni, hogy Letenye horvát oldalán miért kerül töredékébe egy kilométer, mint ugyanaz a magyar oldalon.

Márki-Zay Péter gazdasági tanácsadója azt állítja, hogy ezermilliárdok folynak ki így, a megoldás pedig a valódi verseny megteremtése és a közbeszerzések számának minimalizálása.

Bojár Gábor sokaktól hallja, hogy jó cégek nem akarnak nagyra nőni, mert attól tartanak, hogy bizonyos méret felett „kopogtatnak náluk a táskás emberek, akik adnak egy viszonylag nem megalázó ajánlatot”. Ha valaki nem akarja eladni a cégét, „akkor megfojtják”.

Bojár Gábor kijelentette, hogy Márki-Zay Péterék választási győzelme esetén nem szeretne helyet kapni a kormányban, mert bár nagyon jól hangzik és népszerű kifejezés a szakértői kormány, „de nem ez a jó”.

A tanácsadó stáb legyen szakértő, de minisztereknek politikai érzékük kell hogy legyen, tehát profi politikusok legyenek.

A nagyvállalkozó elárulta, hogy voltak olyan intézkedései az Orbán-kormánynak, amikkel egyetértett, „a gazdaság fehérítésében szép eredményeket sikerült elérni”. Idesorolta az online pénztárgépek bekötését a NAV-hoz. Apró szépséghibának nevezte, hogy a kaszinóknak ezt nem írták elő.

Megemlítette azt is, hogy a viszonylag alacsony egykulcsos adó sokat segített a gazdaság fehérítésében, de szociális szempontból rendkívül igazságtalannak tartják azt.

A 15 százalékos adókulcs a nagy jövedelmekre alacsonynak számít, de a minimálbér szintjén ez nagyon magas. Európában Belgium után nálunk a legmagasabb a minimálbér adója. Ezért az is bekerült a programunkba, hogy a minimálbér jövedelemadóját négy év alatt fokozatosan a nullára visszük le.

Az ellenzéki programbemutatóról itt számoltunk be.

(Borítókép: Bojár Gábor. Fotó:  Marjai János / MTI)