Legalább 200 benzinkút zárhat be az árstop miatt

DSC8794
2022.03.19. 13:39
Szakértői becslések szerint a hazai töltőállomások tizedét bedönti majd az árstop. Már van olyan benzinkút az országban, ahol egyszerre mindössze 5 liter benzint tankolhat egy sofőr.

Bár idehaza jelentősen csökkent a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára péntektől, a világpiacon ismét többet kérnek az olajért. Pletser Tamás, az ERSTE Bank olaj- és gázipari elemzője úgy nyilatkozott az ATV Híradójának, hogy a hektikus mozgás fő oka, hogy a szereplők sem tudják megjósolni, mikor születhet meg a békemegállapodás Oroszország és Ukrajna között.

Elmondása szerint Oroszország nagyon komoly szereplő, napi ötmillió hordó kőolajat és csaknem hárommillió hordó kőolajterméket ad el a piacon, tehát a kiesésük vagy a meglétük nagymértékben befolyásolja az árakat a piacon.

Van, ahol már csak öt litert lehet tankolni egyszerre

Gázolajuk van, az is korlátozva van, de a benzin kiadható mennyiségét 5 literre le kellett vinni, hogy még holnap is legyen, mondta el a csatornának Tilkovics András, az egyik kis benzinkút üzemeltetője. 

Az ügyvezető hozzátette, hogy most csak a Molnál tudna üzemanyagot vásárolni továbbadásra, bár korábban más importőrrel volt kapcsolata. Az ehhez szükséges szerződéskötés viszont lassan halad, már két hete várnak a folyamatra.

Kétszáz benzinkút bedőlhet a kormány intézkedései miatt

Közben újabb intézkedéseket jelentett be a kormány. Ez „nagyon-nagyon megbonyolította” a helyzetet, közölte Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője, aki úgy számol, hogy legalább 200 kis benzinkutat dönt be a hivatalosan május 15-ig érvényben lévő árstop, mert vagy anyagilag ellehetetlenült a helyzetük, vagy úgy döntenek, hogy ez nem olyan piac, ahol hosszú távon lehet tervezhetően vállalkozást működtetni.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)