Orbán Viktor: Megőrizzük a békét és a szerb–magyar barátságot

D MTI20220319004
2022.03.19. 14:13
Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb elnök közösen adták át a Budapest–Belgrád-vasútvonal megújult szakaszát.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton találkozott Aleksandar Vučić szerb elnökkel Belgrádban.

Akármilyen nehézségek is jönnek, meg fogjuk őrizni a szerb–magyar barátságot, meg fogjuk őrizni a békét 

– jelentette ki Orbán Viktor a Budapest–Belgrád-vasútvonal Belgrád–Újvidék-szakaszának ünnepélyes átadásán.

A kormányfő az újvidéki vasútállomáson tartott beszédében kiemelte: 

Békét akarunk, és az összes nagy tervünket a nehéz körülmények ellenére az önök elnökével közösen meg fogjuk valósítani.

Az eseményen beszédet mondott a szerb elnök is. Aleksandar Vučić köszönetet mondott a magyar kormányfőnek azért a támogatásért, amelyet Budapest évek óta Belgrádnak nyújt.

 Ebben a nehéz válságban egy dologról egyeztünk meg. Bármi, ami hiányzik Szerbiának, azt először Magyarország fogja felajánlani, és bármi, ami hiányzik Magyarországnak, azt először Szerbiától várhatja. Így kell barátságot építeni, és erre a barátságra nagyon büszke is vagyok

– jelentette ki Aleksandar Vučić.

A 140 éves Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítása tavaly kezdődött. A 750 milliárd forintra becsült beruházási összegből a vasútvonal megújítása mellett a vonathálózat egyéb létesítményei is megújulnak, amiről korábbi cikkünkben is írtunk.

Új vasútállomás épül Újvidéken, és a vajdasági várost a magyar határral összekötő szakaszon összesen 49 aluljárót és felüljárót is kialakítanak. A szerb és a magyar főváros között néhány éven belül kevesebb mint három óra alatt lehet majd közlekedni.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő a Budapest–Belgrád-vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatására indul Belgrádból Újvidékre 2022. március 19-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)  • Hírek
  • Hitelkártya