Újratervezik az M2-es metró és a HÉV kapcsolatát

276306347 516864419795587 2012836657671525948 n copy2
2022.03.21. 16:01

Új lendületet vehet a gödöllői és csömöri HÉV-ek megújítása, illetve metróvá fejlesztésük tervezése, miután a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) és a tervezési munkát végző Főmterv vezetője, az érintett XVI. kerület polgármestereinek és országgyűlési képviselőjének jelenlétében aláírta az erről szóló vállalkozói szerződést módosító dokumentumot.

Az új nyomvonalról már tavaly decemberben sikerült az érintett négy kerülettel (X., XIV., XVI., XVII.) és a fővárossal megállapodni, most tehát megkezdődhet a HÉV és a metró összekötésének és a vonalfejlesztés terveinek kidolgozása.

A HÉV gödöllői és csömöri vonalán a pálya elhasználódott, a járművek 40-50 évesek, korszerűtlenek. A HÉV-ek fejlesztése, az M2-es metróvonal és a H8-as, illetve H9-es vonalak összekötése része a tavaly év végén a kormány által is elfogadott Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiának – hívta fel a figyelmet Vitézy Dávid, a BFK vezetője, hozzátéve:

A fejlesztés révén egy olyan átjárható rendszer jön létre, amely átszállást és időt takarít meg mind a ma a metrót és a HÉV-et, mind az autót használóknak. A beruházás 90%-a a HÉV teljes felújítása, az összekötés azonban új közvetlen kapcsolatokat nyit meg, jelentősen javítva az összekötött vonal versenyképességét.

Számítások szerint a budapesti szakaszon az utasforgalom több mint megduplázható a fejlesztés révén. 

A tervek a többi HÉV-vonalhoz és Budapestre befutó vasútvonalhoz hasonlóan a H8-as gödöllői, és H9-es csömöri HÉV esetében is tartalmazzák a pálya teljes újjáépítését, a megállók akadálymentesítését, autóparkolók, kerékpártárolók létesítését, a buszos ráhordás feltételeinek javítását, az indokolt helyeken pedig korszerű zajvédelem épül.

A mostani metrószakaszon létesül majd egy új megálló és vasúti átszállópont Törökőr néven ott, ahol az M2 a ceglédi vasút bevezető szakasza alatt halad át, a Hungexpo közelében. A gyorsvasút a mai Örs vezér téri végállomás előtt kezdené el az emelkedést, a Kerepesi és a Nagy Lajos király útja fölött átívelve a jelenlegi HÉV-végállomás fölött érné majd el az új Örs vezér tere megállót. A további tervezést e megoldás figyelembevételével folytatják.

(Borítókép: Vitézy Dávid / Facebook)