Már most aszály van Magyarországon, nagy baj lehet belőle

DEBRE20190404006
2022.03.22. 20:36
A belügyminiszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot az ország teljes területére – közölte az MTI.

A belügyminiszter által kihirdetett időszak hétfői kezdettel lépett életbe. Azt írták, hogy a talaj a téli csapadék hiányában nem tudott feltöltődni, a fokozódó csapadékhiány miatt pedig folyamatosan száradnak. A talaj felső 20 centiméteres rétege az elmúlt időszakban tovább száradt, így már szinte az egész országban 40 százalékos érték alá csökkent a nedvességtartalom.

A NAK szerint számottevő, országos csapadék továbbra sem várható, mivel többnyire napos, száraz és meleg időre van kilátás a következő napokban.

Emiatt várhatón tovább fokozódik a vízhiány, ami komoly problémát jelent a fejlődésnek induló őszi vetéseknek.

A vízhiányos időszak alatt a mezőgazdasági termelőknek nem kell vízkészletjárulékot fizetniük, és vízjogi engedély nélkül, bejelentést követően egyszer rendkívüli öntözési célú vízhasználatra jogosultak. A kamara tájékoztatása alapján rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, hektáronként legfeljebb 120 milliméternyi vízmennyiség 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre öntözési célból, legfeljebb megszakítás nélkül egy hónap időtartamig történő kijuttatása.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz – a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz – írásban kell bejelenteni, amelyhez a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének – területileg illetékes vízügyi igazgatóság – hozzájárulását is csatolni kell.

A meteorológiai szolgálat is figyelmeztet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden szintén figyelmeztetést adott ki a vízhiány miatt. Azt írták: az ország jelentős részén közepes szintű a vízhiány, de vannak területek, ahol már a nagyfokú aszály jelei mutatkoznak.

Az általuk közreadott térkép szerint az ország középső területeit érinti a legsúlyosabban az aszály.

Csapadékra legközelebb március utolsó hetében van esély

– tették hozzá, megjegyezve, hogy épp kedden tartották a víz világnapját

(Borítókép: Porzik a szántóföld egy traktor után Földes közelében 2019. április 4-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)