Megvannak a legjobbak, közülük kerül ki Magyarország Tortája
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep tiszteletére. A testület közösségi oldalán közzétett bejegyzés szerint évről évre egyre többen jelentkeznek a versenyre.
A testület a versenyre elsősorban magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.
Idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.
Az idei döntős torták az alábbiak lettek:
- Huncut szilva herceg – Karikó Orsolya – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
- Évszakok – Szívós Zita – Major Cukrászda, Budapest
- Hegyaljai mámor – Halász Zsuzsa – Kishalász Cukrászda, Szerencs
- Kék kötény kincse – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
- Karmelita – Gyuris László – A Cappella Cukrászda, Szeged
A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választották ki az öt tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek a tökéletesítésükre.
A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.
A tájékoztatás szerint az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre április 10-ig várják a cukrászok jelentkezését. Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a közönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először.