Megvannak a legjobbak, közülük kerül ki Magyarország Tortája

2022.03.23. 22:28
Kiválasztották az öt legjobb tortát a Magyarország Tortája verseny nevezői közül. Idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl a leggyakrabban használt alapanyag.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep tiszteletére. A testület közösségi oldalán közzétett bejegyzés szerint évről évre egyre többen jelentkeznek a versenyre.

A testület a versenyre elsősorban magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

Idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.

Az idei döntős torták az alábbiak lettek:

  • Huncut szilva herceg – Karikó Orsolya – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
  • Évszakok – Szívós Zita – Major Cukrászda, Budapest
  • Hegyaljai mámor – Halász Zsuzsa – Kishalász Cukrászda, Szerencs
  • Kék kötény kincse – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
  • Karmelita – Gyuris László – A Cappella Cukrászda, Szeged

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választották ki az öt tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek a tökéletesítésükre.

A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

A tájékoztatás szerint az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre április 10-ig várják a cukrászok jelentkezését. Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a közönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először.