Elítélték a sofőrt, aki a zebrán gázolt halálra egy kislányt Kistarcsán

2022.03.29. 06:34
Öt évre felfüggesztett két év fogházbüntetésre ítélte a Gödöllői Járásbíróság azt a férfit, aki nem tudott időben megállni, és elgázolt egy zebrán áthaladó gyermeket Kistarcsán.

Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki elgázolt egy gyermeket Kistarcsán 2019 decemberében. Az ügy hétfői tárgyalásán a Gödöllői Járásbíróság hirdetett ítéletet.

A bíróság közleménye szerint 2019. december 18-án, a délutáni órákban a férfi Kistarcsán egy gyalogosátkelő felé hajtott, amikor a kiskorú épp átkelésre várakozott. Mivel a nap szemből sütött, nem észlelte megfelelően, amikor a közlekedési lámpa pirosra váltott, és nem elég lassan közelítette meg a zebrát.

Emiatt az átkelő gyereknek nem adott elsőbbséget, és tőle csaknem húsz méterre kezdett el fékezni. Azonban már nem tudott időben megállni, ezért óránként 30-34 kilométeres sebességgel elütötte az átkelőn lévő kislányt. Bár a gyermeket a balesetet követően kórházba szállították, sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a következő napon életét vesztette.

A vádlott megszegte a KRESZ több szabályát is. Ezért a tárgyaláson a Gödöllői Járásbíróság közúti baleset gondatlan okozása miatt kimondta a férfi bűnösségét, és öt évre felfüggesztve két év fogházbüntetésre ítélte. Emellett négy évre eltiltották a járművezetéstől. A vádlott biztosítója 22 millió forintot fizetett ki a sértett családjának.

Az ügyész az esetleges jogorvoslat benyújtására három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.