Egyelőre nincs hatodik hullám Magyarországon

2022.03.31. 07:25
A megyék felében nőtt, a másik felében csökkent az új fertőzések hétnapos mozgóátlaga az elmúlt egy hétben, az országos átlag pedig stagnálást mutat.

Eddig úgy tűnt, hogy a hatodik hullám felé tartunk mi is, azóta azonban megtört az emelkedés, kivétel pár megyében,

a legtöbb új fertőzöttet népességarányosan Baranyában, Budapesten és Csongrád-Csanád megyében regisztrálták, a legnagyobb növekedés pedig Budapesten, Bács-Kiskun és Vas megyében következett be az elmúlt hét napban.

A március harmincadikán közzétett adatok szerint a 2906 új fertőzött mindössze 2%-kal magasabb az egy héttel korábbinál, a hétnapos mozgóátlag pedig 2136, ami 0,4%-os csökkenést jelent az egy héttel ezelőttihez képest.

Budapesten, Baranyában és Győrben megállíthatatlanul dübörög a vírus

A legtöbb új fertőzöttet az elmúlt egy hétben 100 ezer főre vetítve népességarányosan Baranyában, Budapesten és Csongrád-Csanád megyében regisztrálták, a legkevesebbet pedig Zala, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében.

Baranya megye már közel két hónapja áll az élen annak ellenére, hogy az elmúlt egy hétben is csökkent ott az esetszám. A legkevésbé fertőzött és a leginkább fertőzött megye között 2,5-szeres a különbség.

A legnagyobb mértékben Budapesten, Bács-Kiskun és Vas megyében nőtt az esetszám, miközben a legnagyobb mértékben Győr-Moson-Sopron, Baranya és Zala megyében csökkent.

Az előző hullámokhoz képest március nem hozott érdemleges emelkedést eddig, tavaly ilyenkor viszont éppen ekkor a harmadik hullám csúcsán jártunk.

Az egy évvel ezelőtti, alacsony átoltottság melletti csúcsokhoz képest most az esetszámok a negyedét, a kórházban ápoltak a hatodát, a lélegeztetőgépen lévők a tizedét, a halálesetek pedig a hatodát teszik ki, emlékeztetett a portfólió.

Megérkezik egyáltalán a hatodik hullám?

A régiós adatok nem igazítanak el ebből a szempontból: Németországban és Ausztriában magas az esetszám, de utóbbiban már egyértelmű csökkenést mutat. Az előbbi országról itt írtunk az Indexen előző nap, miszerint több mint hárommillió új fertőzött keletkezett mindössze egy nap alatt.

Szlovéniában megállt az új keletű növekedés, de erről itt írtunk az Indexen bővebben. Szlovákiában már jó ideje csökkennek az esetszámok, Horvátország, Szerbia és Románia pedig Magyarországhoz hasonlóan alacsony szintű stagnálást mutat.

(Borítókép: Komka Péter / MTI)