Az Esőember hívta fel a világ figyelmét erre az állapotra

2022.04.01. 07:21
Az Ensz még 2007-ben április 2-át jelölte ki az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, amely tízmilliókat érint a Földön.

A nemzetközi statisztikák szerint az autizmus spektrum zavar előfordulásának gyakorisága dinamikusan nő, a legfrissebb adatok szerint a gyermekek körében közelít a 2 százalékhoz. Az óvodákban és az iskolákban ma már minden harmadik osztályteremben ül egy gyermek, akinek a mindennapjait az autizmus befolyásolja.

Idén is kékben ragyog majd a Szabadság-szobor minden autistáért és a hétköznapjaikat támogató, segítő családokért, szakemberekért. Napjainkban már aligha találunk olyan gyermeket vagy felnőttet, aki ne találkozott volna személyesen autista személlyel. Április 2-án és az azt követő napokban, hetekben a világ minden táján kékbe borulnak az ikonikus épületek, híres természeti képződmények. Magyarország is csatlakozik a Ragyogj kéken! figyelemfelkeltő kampányhoz. 

Online fotókiállítást is rendeznek

Az Autisták Országos Szövetsége idén életútfotókból készült kiállítással hívja fel a figyelmet arra, hogy az autista gyermekekből autista felnőttek lesznek. A családok támogató szeretete kifogyhatatlan, de csak az állami gondoskodás jelenthet biztos jövőképet. A 12 évvel ezelőtt készült fotókon autizmussal élő gyermekek pillanatai láthatóak, akik mostanra már fiatal felnőttek, testvéreik lassan saját útjukat járják, szüleik idősebbek lettek. Emberek, akikért mindannyian felelősek vagyunk!