Vasárnap délig van lehetőség mozgóurnát kérni

2022.04.02. 06:38
A korábban választásokon leadott kérelmek nem érvényesek, így annak, aki így szavazna vasárnap, mindenképp újat kell leadnia.

Vasárnap délig tudnak mozgóurnát kérni azok a választópolgárok, akiknek egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy személyesen jelenjenek meg a szavazóhelyiségekben az április 3-án esedékes választásokon – adta hírül az MTI.

Amennyiben egy választópolgár mozgóurnával szeretne szavazni, annak az erre vonatkozó kérelmet újra be kell nyújtania, a korábban leadottak ugyanis a mostani választásra nem érvényesek.

A szavazatszámláló bizottságok a mozgóurnát csak annak viszi ki, aki kérte, és az szavazhat ennek igénybevételével, aki szerepel a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékében.

Így hiába igényel például valaki mozgóurnát, ha kiviszik hozzá, a családtagjai, szomszédai nem szavazhatnak ilyen módon, hacsak nem jelezték ők is korábban, hogy így akarnak szavazni.

Mozgóurnát kétféleképpen lehet igényelni: a kérelmeket ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig lehet kérni, de lehetőség van arra is, hogy a választópolgár a szavazás napján délig meghatalmazottal juttassa el kérelmét a szavazatszámláló bizottsághoz.

Azok kérhetik a mozgóurnát, akik egészségi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk miatt nem tudnak személyesen megjelenni a szavazóhelyiségben vasárnap.

Mozgóurna kérhető akkor is, ha valaki koronavírus-fertőzés miatt házi karanténban van, de ha valaki pusztán kényelmi okra vagy a munkavégzésre hivatkozik, akkor a kérelmét elutasítják.

Arra, hogy mi vár ránk vasárnap az urnáknál, illetve mi szükséges az érvényes szavazáshoz, itt foglaltuk össze.

Vasárnap országgyűlési választások lesznek Magyarországon, az erről szóló híreinket itt találja.