Orbán Viktor: Bizakodó vagyok

20220403072023 PAP 0670
2022.04.03. 09:23
A választás tétje, hogy meg tudjuk-e őrizni Magyarország békéjét és biztonságát, nyilatkozta Orbán Viktor, miután leadta szavazatát. A miniszterelnök szerint az ellenzék nem érzi át a helyzet súlyosságát és komolyságát. A kormányfő arról is beszélt, hogy egy tisztességes és fair választást tartanak hazánkban, és mindenkinek volt esélye, hogy meggyőzze a magyar választókat.

Bizakodó vagyok – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután leadta szavazatát, majd hozzátette:

„Ez egy furcsa választás, például április 3-án esik a hó. Ráadásul a háború és a béke kérdése is részévé vált a kampánynak. A mi álláspontunk világos, mi a béke és a biztonság garantálásának oldalán vagyunk. Az ellenfeleinket veszélyesnek látjuk, ezért arra kértünk mindenkit, hogy szavazzanak a békére és a biztonságra.”

A népszavazásról azt mondta a miniszterelnök, úgy látja, az felette áll a pártpolitikának, inkább nemzeti ügy a gyermekek és a családok védelme.

Ez egy tisztességes és fair választás, mindenkinek volt esélye, hogy meggyőzze a magyar választókat

– válaszolta a kormányfő egy, az esélyek egyenlőségét firtató kérdésre.

Egy esetleges kétharmadról is kérdezték a miniszterelnököt. Orbán Viktor úgy fogalmazott: „16 évet voltunk ellenzékben és 16 évet kormányon, és most azt reméljük, hogy végre átbillenünk pozitívba.”

A magyar nemzeti érdek alapján állok, magyarpárti az álláspontom

– mondta a háborúval kapcsolatban Orbán Viktor. „Ez egy nehéz, és attól tartok, elhúzódó háború. Könnyű belesodródni. A háború sosem úgy végződik, ahogy elgondolták azok, akik elindították. Mindig sokkal nagyobb kockázatot és veszélyt hordoz. Ez a háború most itt van a szomszédunkban, két nagy ország háborúja, veszélyes a dolog, ki kell belőle maradni. Szerintem ez e tét. Meggyőződésem szerint az ellenfeleink ennek a súlyosságát és komolyságát nem érzik át, és olyan lépéseket akarnak tenni, amelyek belevonnák Magyarországot ebbe a konfliktusba”  – fogalmazott a miniszterelnök, amikor a választások tétjéről kérdezték.

Zelenszkij úr ma nem szavaz

– válaszolta arra a kérdésre a miniszterelnök, mit szól hozzá, hogy az ukrán elnök a választások napján is vele foglalkozott.

Itt olvashatja az Index választási mellékletét a friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve. Kövesse velünk percről percre az április 3-i országgyűlési választásokat!

 (Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Papajcsik Péter / Index)