Néma magyar, negyedik KO és lenullázott MZP – itt vannak az első hazai politikai kommentárok a választásról

DSZZS20220403204
2022.04.04. 09:12
A Fidesz–KDNP újabb kétharmados parlamenti többséggel megnyerte a 2022-es országgyűlési választásokat április 3-án. Orbán Viktor miniszterelnök negyedik kétharmadát ünnepli. Április 4-én, hétfő reggel megjelentek az első politikai kommentárok; a Népszava, a Mandiner, a HVG és Magyar Nemzet jegyzeteit szemléztük.

Volt-e valós esély?

Teszi fel a kérdést a Népszava hasábjain Németh Péter főszerkesztő, aki arról ír: sokan hangoztatták, hogy a nép bölcs, és ennek megfelelően is dönt, de a mi népünk türelmes, a mi népünket nem érdekli, ha a hatalom hazudik neki, ha a szeme léttára lopja szét az országot, és az sem érdekli, hogy szabadságban él-e vagy sem. Meglátása szerint a magyar emberek csak Orbánnak hittek, ha hittek volna az összefogott pártok képviselőinek az emberek, a választási rendszer meggörbült volna. Végezetül megjegyzi: a magyar ember akkor is hallgat, ha üres a zsebe, miközben azt állítják, hogy jól él.

MZP-t lenullázták, a polgári oldalt megerősítették

Vallja a Mandineren Kacsoh Dániel főszerkesztő-helyettes, aki szerint szinte a teljes ellenzéki holdudvar asszisztált Márki-Zay Péter sületlenségeihez. Szerinte lesz majd balos magyarázkodás is, de alighanem minden szóért kár lesz; ez a projekt becsődölt, a „csodafegyver” visszafelé sült el. Hozzáteszi, hamarosan megindul a bűnbakkeresés, erre pedig „a szerencsétlen MZP lesz a legalkalmasabb”. Végezetül hozzáteszi: az ellenzéki tábort a végletekig felhergelték, pedig a jelenlegi helyzetben még az Orbán Viktorral elégedetleneknek is elemi érdekük, hogy ne MZP legyen Magyarország vezetője.

A negyedik KO

A HVG-ben Nagy István Zsolt felelős szerkesztő azt írja, Orbán Viktor és népe ismét egymásra talált, az ellenzéknek pedig fogalma sincs, hol vesztette el a sajátját. Meglátása szerint a rendszerváltás óta biztos, de alighanem fél évszázadot visszamenve sem találunk ennyire aljas, mocskos és megosztó kampányt. A Fidesz receptje az osztogatás volt és aljas játék az emberek ösztöneivel. Úgy véli, az Erzsébet-utalvány már nem volt elég, mostanra pedig minden társadalmi csoport kapott valamit: visszafizetett adó, lakásfelújítási támogatás, nyugdíj, fegyverpénz, kamatstop és árplafon – mintha nem lenne másnap, csak április 3. Pedig van másnap, itt van, és még kétharmaddal is kellemetlen lehet – olvasható a kommentárban.

Ősi tudás

Toót-Holló Tamás főszerkesztő azzal kezdi kommentárját a Magyar Nemzetben, megtörtént, amit a kormányfő a Fidesz pénteki székesfehérvári kampányzáróján ígért: megvolt a két nap további kemény munka, s aztán eljött a partraszállás – „a legvastagabb falon is átmentünk, a győzelem mértékét látva pedig nyugodtan kijelenthető, hogy ezen a falon szabályosan át is törtünk”. Meglátása szerint nem túlzás azt állítani, hogy a Fidesz győzelme annak megértésén alapult, hogy mennyire erős a magyar emberekben a biztonság iránti vágy. Orbán Viktorról azt írja, ősi tudást hasznosított, amikor győzelemre vitte szavazótáborát. Végül az összegzés: legyünk nyugodtak, miénk a jövő, újabb négy évig.

A választás napján percről percre tudósítottunk az eseményekről, erről szóló hírfolyamunkat itt olvashatja. Az április 4-ei percről percre frissülő cikkünket pedig itt találjaItt pedig elolvashatja az Index választási mellékletét friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve.

(Borítókép:  Szavazók az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a budapesti Újbudai József Attila Gimnáziumban 2022. április 3-án.  Fotó:  Szigetváry Zsolt / MTI)