Elindult a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben

326W9NP-highres
2022.04.05. 16:28
Hivatalosan is megindult a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben. Az Európai Bizottság továbbra is aggályait fejezte ki Magyarország és Lengyelország esetében, főképp az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció miatt.

Az Európai Unió végrehajtó-testülete megkezdi a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette a fegyelmi eljárás kezdetét, amikor felszólalt az Európai Parlamentben.

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, a 7-es cikk szerint indul eljárás az országgal szemben. Folyamatosan tárgyaltunk az uniós helyreállítási alapról (RRF), itt a korrupcióellenes fellépés a legfontosabb feltétel a részünkről – jelentette ki a bizottsági elnök.

Ez az első alkalom, hogy az EU kipróbálja új eszközét, amelynek célja, hogy megakadályozza a közös kiadásokkal való visszaélést. Erről 2020 végén mind a 27 EU-vezető megállapodott.

Folyamatosan tárgyaltunk az uniós helyreállítási alapról, itt a korrupcióellenes fellépés a legfontosabb feltétel, ezt a nyitott kérdést egyelőre nem tudjuk lezárni. Erről továbbra sem sikerült megállapodni, még nyitott kérdés

– mondta Ursula von der Leyen. Hozzátette: a magyar kormánynak adtak esélyt arra, hogy a bizottság aggályaira válaszoljon, ezeket a válaszokat a testület elemezte.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell tennünk a következő lépést

– szögezte le.

A hónapokon át tartó eljárás lényege, hogy uniós kifizetéseket függeszthetnek fel, illetve kiutalt forrásokat kérhetnek vissza abban az esetben, ha rendszerszintű visszaéléseket látnak az uniós pénzek felhasználásában – írja az Euronews.

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar jogállamiságról legutóbb az Európai Parlament alkotmányügyi szakbizottsága tartott vitát még a múlt hónap végén. Az akkori vitán a szakbizottság jelentéstevője, Włodzimierz Cimoszewicz lengyel szocialista képviselő a magyar sajtószabadságot, a fékek és ellensúlyok rendszerét, valamint a koronavírus-járvány időszakában meghozott vészhelyzeti törvénykezést is élesen bírálta.

(Borítókép: Ursula von der Leyen. Fotó: John Thys / AFP)  • Hírek
  • Hitelkártya